×

Recensie

Jazz

09 september 2015

Kapok

Glass To Sand

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Kerfstof Records

Glass To Sand Kapok Jazz 4 Kapok – Glass To Sand Written in Music https://writteninmusic.com

Zand is een van de basiselementen voor de vorming van glas. Dat is iets dat algemeen bekend verondersteld mag worden. Wat als je nu eens anders kijkt? Kun je van glas ook weer zand maken? Wil je aan een dergelijk experiment beginnen en de zoektocht volbrengen, dan heb je daar een gezonde portie eigenzinnigheid voor nodig. De heren van Kapok hebben daar duidelijk kaas van gegeten en noemden hun derde langspeler dan ook Glass To Sand. De eigenzinnigheid van Kapok gaat echter verder dan het gebruik van een woordspeling als albumtitel.

In een bandsamenstelling zonder bas, bereidden Morris Kliphuis (hoorn, kornet, toetsen), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums, percussie, piano, vibrafoon) ook nu weer hun instrumentale muziek voor. Kapok maakt haar eigen muzikale universum zonder rekening te houden met grenzen die er tussen muziekstijlen kunnen bestaan. Met jazz als ankerpunt in de muziek is dat op zich geen verrassende gedachte; tegelijk is het niet alleen jazz dat de klok slaat op het nieuwe album. De muziek wordt, net als op de vorige langspelers gekruid met Americana en Afrikaanse invloeden. Dat op zich leidt al tot een wijds spectrum en zorgde al voor enthousiaste ontvangsten (zie onder meer: Kapok-Kapok) en, niet in het minst, het bracht hen een Edison voor de vorige langspeler. Aan dat succesvolle palet is nu in sommige nummers elektronica toegevoegd, subtiel en niet overheersend, zeker wel smaakvol. Niels Broos is de toetsenist die zowel in het openingsnummer als in Haphop zorgt voor de smaakvolle klanken. Ook Morris speelt toetsen in het openingsnummer, dat al met al zelfs wel iets weg van het recente werk van De Staat.

In het maakproces van het nieuwe album werden naast Niels andere gasten uitgenodigd zodat we naast de hoorn van Morris in een tweetal nummers andere blazers kunnen beluisteren.  In Flagstones is dat Mete Erker die zowel basklarinet als tenorsaxofoon toevoegt. Aan het titelnummer werkt K.O. Brass! mee Het klankpalet wordt daarmee aangenaam verrijkt, al blijft de basis van het geluid in handen van het trio Kliphuis, Koomen en Menting. Kiezen waar samen te werken met gasten, kiezen welke gasten je wilt inzetten, kiezen waar je zelf als trio aan de slag gaat, dat is de mannen erg goed afgegaan bij het maken van het album. Als je luistert naar het eindresultaat, komen de keuzes heel trefzeker over. Petje af dan ook voor de afwegingen in muzikale en instrumentale zin.

De mannen ervoeren het maakproces als een zoektocht op weg naar vernieuwing. Als je naar het eindresultaat luistert, worden we misschien wel rondgeleid langs verschillende facetten die bij die zoektocht naar voren kwamen. Het voelt in elk geval alsof Kapok je  meeneemt in een door hen zelf samengesteld tiengangenmenu.  De gerechten hebben ook namen die verschillende achtergronden ademen. Een selectie:  Kraslot ademt Nederlandse wortels, Pediplen staat volgens Wikipedia min of meer voor vlakten van rotsachtige bodem, Adana is een Turkse stad en Myoclonus staat voor onwillekeurige spiertrekking, zoals je die soms ook ervaart op het moment dat je in slaap valt. Er zijn meer verschijningsvormen ervan, dat moet gezegd worden. Kortom, elk nummer heeft een verrassende smaak en draagt bij aan de totale beleving van de muziek van Kapok.  Het is fascinerend te horen hoe de drie hoofdinstrumenten elk hun eigen bijdrage geven aan de nummers en tegelijk zó met elkaar samenspelen dat er een aangename beleving van ruimte is. De muziek van Kapok dringt zich niet op, maar nodigt je veel meer uit. Kapok levert muzikale fusion cooking van hoog niveau, gebracht met enthousiasme, smaak en passie. Niet gehinderd door enig hokjesdenken is dit wederom een prachtig album.



  1. Kraslot
  2. Pediplen
  3. Flagstones
  4. Myoclonus
  5. Adana
  6. Haphop
  7. Cacti
  8. Roadside Picnic
  9. Glass To Sand
  10. Igreja