Kabas ft. Vincente/Godinho – Negen/Live At Smup
Door op 30 januari 2018

Band: Kabas ft. Vincente/Godinho
Album_title: Negen/Live At Smup
Genre: Jazz
Label: El Negacito Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Negen/Live At Smup Kabas ft. Vincente/Godinho
4.5
4.5

Eerder ontdekten we al het grote talent in het Belgische jazzkwartet Kabas. Na Abel (El Negocito Records) volgt nu een overweldigende dubbelaar Live At Smup die bewijst dat het Gentse viertal in een stevige groeifase zit: zij kwamen bij het touren onder meer terecht in Portugal waar allerhande opnames gemaakt werden. Kabas reikt op deze release de hand naar lokale muzikanten zoals de Portugese trompettist/componist en improvisator Luis Vicente (zie: zijn eigen trio en talloze samenwerkingen) en de eveneens Portugese percussionist Carlos Godinho (o.a. Band À Part, Diceros, Octopus).

Kabas met pianist Tijs Troch (Keenroh-XL), drummer Elias Devoldere (Nordmann, John Ghost,Hypochrystmeetreefuzz), contrabassist Nils Vermeulen (check Jukwaa, Residuum Free Unit, Laughing Bastards of zijn solo Etudes), en fluitist Jan Daelman (Keenroh-XL) in de rangen. Kortom: het mag duidelijk zijn dat deze jonge muzikanten in de weer zijn met talloze projecten en al die ervaringen zowel live als in de albumversie tentoonspreiden. Al die activiteiten leiden tot een attitude waarbij vooral de gretigheid om nieuwe dingen uit te proberen opvalt.

The Portugese love affair levert spetterende vonken en kletterend muzikaal vuurwerk op. Voor u verder wil lezen een dienstnota aan de welwillende luisteraar: zet alle vooroordelen over vrije improvisatie en ‘moeilijke, totaal hermetische excercities’ van ‘mannen die gelijk wat doen’ even opzij en ontdek Kabas. Laat uw oren strelen door deze bende en de kans is behoorlijk groot dat ook u gelijk naar Portugal zal willen trekken om er gegrilde vis (caldereida) te eten, heerlijke kopjes espresso te degusteren en u tegoed te doen aan al het goede dat Portugal in huis heeft, inclusief het bruisende nachtleven waarin vrij improvisatie en jazz een aanzienlijke rol spelen. Jawel, zo goed is deze set die zowel een reguliere studio-opname (Negen) als een liveset (Live At Smup) behelst.

Nochtans begint Negen in eenvoud. Zo is de taaie, voorzichtig afstastende opener Celula Dura een compositie waarin de kwaliteiten van het Kabas kwartet goed uitgespeeld worden. Traag opbouwen met percussie op trommels en bekkens om dan naderhand de bezetting gaandeweg uit te breiden en er een stomend potje musiceren van te maken, dat is alvast de gehanteerde strategie. In de studioversie, goed voor een dik halfuurtje muziek, krijgen we eerder compacte en meer afgelijnde composities zoals Cilindro Pendulo dat zeker naar het einde toe, met die dollemanspiano, indruk maakt. De groep hoeft overigens niet noodzakelijk te overweldigen of te brullen, zo is er een mooi evenwicht met stillere, zacht ruisende passages als het eerder ingetogen Claramente Escuro. Die illustreert mee het bereik van Kabas op deze verrassend toegankelijke dubbelset die zeker naar het einde van het album (St Print 3 (2) en Fogofaze) door de prominente aanwezigheid van fluitist Daelman een luchtigheid krijgt.

Was Negen een studiorelease, dan viert de groep haar vrije teugels op het in Parede opgenomen Live At Smup. Héél andere kost. Dat merk je gelijk al aan de opener Set I die goed is voor negentien minuten droog aan de haak. Een lange rit die verschillende pitstops maakt en duidelijk maakt: deze bende is natuurlijk vooral een sensatie die je live moet aanschouwen, het liefst in een klein, zweterige en druk bevolkte club. Eender waar Kabas neerstrijkt: these guys are set out to play. Keiharde bezieling, vrije expressie, intense passie en gewoon ook een hemelse, verfrissende muzikaliteit waarbij ze zowel de erfenis van de freejazz (o.a. de kleurrijke, sierlijke creativiteit van Ornette Coleman) knuffelen als daar eigenzinnige dingen mee aanvangen.

In die liveregistratie vertrekt de groep net vanuit dat luchtige, met die fluit van Daelman die Kabas toch mee een eigen karakter geeft. Eveneens aan te stippen is het percussieve, met de inzet van Elias Devoldere. Wat je hier hoort is een heerlijk mooie toewijding aan de inspiratie van het moment. Soms levert dat een bijwijlen koortsige dynamiek op, elders is de muziek vooral gericht op instant composing en nieuwe muzikale horizonten, zeker ook door de inbreng van Vicente en Godinho waarmee er in zekere zin sprake is van Kabas XL.

Rest ons nog te zeggen dat dit een ronduit fraai vormgegeven dubbelset is, dat voorzien werd van liner notes door Guy Peters en met artwork van Leda Devoldere. In gedachten bestellen we alvast zo’n portie caldereida. Goed op smaak gebracht, net zoals dit uitstekende Negen/Live At Smup door Kabas.

Tracklisting Negen / Live At Smup:

CD1: Negen:

  1. Célula Dura
  2. Hamerkopter
  3. Cilindro Pendulo
  4. Claramente Escuro
  5. St. Print 3 (2)
  6. Fogofaze

CD: Live At Smup:

  1. Kabas (Set I)
  2. Kabas + Vicente + Godinho (Set 2)
  3. Kabas + Vicente + Godinho (Set 3)