Joshua Redman – Trios Live
Door op 30 juni 2014

Artiest: Joshua Redman
Album_title: Trios Live
Genre: Jazz
Release_date: 06/12/2014
Label: Nonesuch Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3319399
Trios Live Joshua Redman
4
4

Met Trios Live verrast Joshua Redman ons met opnamen van twee verschillende live jazzclubconcerten met twee verschillende trio’s.

Dat saxofonist Redman zichzelf graag uitdaagt is bekend en dat hij daarom graag met andere muzikanten samenspeelt ook. Waar zijn vorige album Walking Shadows (2013) met orkest werd opgenomen (iets wat hij ook nog niet eerder had gedaan) is Trios Live een album waarop hij twee van zijn trio’s laat horen. Niet dat deze nu heel erg van elkaar verschillen: drummer Gregory Hutchinson is samen met Redman de drijvende kracht achter beide trio’s. Het is alleen Matt Penmann die in zijn ene trio op bas meespeelt en Reuben Rogers in het andere. Met Penmann is een concert in de Jazz Standard, New York opgenomen, met Rogers een concert in Blues Alley in Washington DC.

Het erg goede nieuwe album laat vooral Redman, als op geen ander album hiervoor, nadrukkelijk schitteren. Zijn losse stijl in spelen maakt Redman al jaren een waar fenomeen. Hoewel zijn spel in de jazz geworteld is weet hij ook soul, funk en zelfs blues in zijn spel door te laten klinken. Juist live pakt hij alle kansen zich te laten horen in steeds weer opwindende solo’s die zowel power als emotie herbergen. Beide ritmesecties geven hem de ideale basis.

Het album bevat 7 langgerekte, immer spannende, composities. In totaal drie van zijn eigen hand en 4 bewerkingen van opvallende composities. Zijn spel in een compositie als Moritat (Mack The Knife) (van Brecht en Weill), klinkt als een ode aan Sonny Rollins, en is buitengewoon en ijzersterk. Zowel dwingend als subliem opbouwend naar een grootste climax. In Soul Dance groovet hij dan weer op zijn sopraansax het dak eraf en op Thelonious Monk’s Trinkle, Tinkle laat hij zijn freebop vibes volledig los gaan. Ook Never Let Me Go (een compositie van Jay Livingston en Ray Evans) is van grote schoonheid en albumafsluiter The Ocean, een song van Led Zeppelin, weet hij een briljante eigen draai te geven die super intrigerend werkt.

Dat Joshua Redman live op zijn echte top is wisten we al jaren maar met Trios Live heeft hij nu ook het album om dat optimaal te bewijzen.

Tracklisting Trios Live:

  1. Moritat (Mack the Knife)
  2. Never Let Me Go
  3. Soul Dance
  4. Act Natural
  5. Mantra #5
  6. Trinkle, Tinkle
  7. The Ocean

Written in Music Nieuwsbrief