Joshua Redman Trio op 6 februari in LantarenVenster
Door op 12 december 2011

Artiest: Joshua Redman
Band: Joshua Redman Trio
Genre: Jazz

Stond saxofonist Joshua Redman in mei 2011 nog in LantarenVenster met zijn band James Farm, dit keer doet hij de Wilhelminapier aan met zijn vertrouwde trio, waarin naast Redman de befaamde ritmetandem Reuben Rogers en Gregory Hutchinson.

Redman is een van de belangrijkste exponenten van de neo-bop. Hij studeerde rechten aan de gerenommeerde Harvard University, maar koos uiteindelijk toch voor zijn grote liefde jazz. Wanneer hij in 1991 de Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition wint, gaat het snel met Redman. Hij speelt mee op een album van zijn beroemde, saxofoon spelende vader Dewey Redman en maakt in 1993 zijn debuut-cd. Hierna maakt hij in uiteenlopende bezettingen nog elf albums en speelt ook mee op een aantal befaamde popalbums. In 2007 komt de cd Back East uit en met die titel verwijst hij naar de klassieker Way Out West, gemaakt door zijn voorbeeld Sonny Rollins in 1957. In 2009 krijgt hij de handen op elkaar voor het album Compass, dat eigenlijk een logisch vervolg is op Back East.

De laatste jaren is Redman vooral bezig om zijn trioformatie verder uit te bouwen, soms zelfs tot een zogenaamde ‘double trio’. Het spel van de Amerikaan kenmerkt zich met name door de rust en de toegankelijkheid van zijn melodieën. Nooit krijg je het idee dat Redman tot het uiterste moet gaan om het beste resultaat te krijgen.

At his best, Joshua Redman seems a class apart for technique, invention and artistry. This US maestro has contemporary saxophone covered. He can do screams, honks and circular-breathing arpeggio’s with the best of them…” (Evening Standard)

Bezetting:

  • Joshua Redman: sopraan- en tenorsax
  • Reuben Rogers: contrabas
  • Gregory Hutchinson: drums

Kaarten voor dit concert zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.