Joris Roelofs – Aliens Deliberating
Door op 01 maart 2014

Artiest: Joris Roelofs
Album_title: Aliens Deliberating
Release_date: 02/01/2014
Label: Pirouet
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3276812
Aliens Deliberating Joris Roelofs
3.5
3.5

Aliens Deliberating is Roelofs’ debuut op het internationaal geprofileeerde Duitse Pirouet-label (uit de label-stad München) met zijn Amerikaans trio met bassist Matt Penman en drummer Ted Poor. Roelofs speelt op het album opmerkelijk genoeg uitsluitend basklarinet. Aanstaande zondag, 2 maart, sluit Roelofs een kleine Europese release-tour met dit trio af in het Bimhuis.

De basklarinet is een belangrijk instrument (niet alleen in de jazz) en staat de laatste tijd ook wat opnamen betreft extra in de belangstelling. Er zijn een heleboel markante spelers op hoog niveau en Nederland is zowel in de jazz als in het klassieke veld rijk bedeeld met basklarinettisten. Roelofs is één daarvan die internationaal al behoorlijke reputatie verworven heeft, o.m. door zijn lidmaatschap van het inmiddels stilgelegde Vienna Art Orchestra.

Roelofs steekt met dit trio-album zeker zijn nek uit. Het bevat twaalf stukken waarvan vijf vignettes die de langere, grote stukken met elkaar verbinden. Tot op telkens één stuk van Lee Konitz, Duke Ellington en drummer Poor na zijn alle stukken van Roelofs’ hand. Er wordt onberispelijk en op hoog niveau gespeeld. Tot de hoogtepunten behoren de blues van Ataraxis, Eleventhly en Ellington’s Sophisticated Lady. De andere stukken die compositorisch van hoog niveau zijn, klinken soms (in dubbele zin) erg droog, met weinig dynamisch contrast en zijn daardoor minder verbonden en pakkend. Te verwachten is dat life een andere intensiteit bereikt wordt.

Tracklisting Aliens Deliberating

 1. Diana’s Castle
 2. Bad Dream
 3. Kary’s Trance
 4. Aliens Deliberating
 5. Ataraxia
 6. Vlotte Babbel
 7. Eleventhly
 8. Big Drunken Bumblebee
 9. Sophisticated Lady
 10. Before The Commonwealth
 11. Love Declaration
 12. High Dark Sea