Joey Alexander – Joey. Monk. Live!
Door op 27 november 2017

Artiest: Joey Alexander
Album_title: Joey. Monk. Live!
Genre: Jazz
Release_date: 12/01/2017
Label: Motema
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3733854
Joey. Monk. Live! Joey Alexander
4
4

Het lijkt wel of momenteel de gehele jazzwereld Monk opnieuw aan het ontdekken is. De nog erg jonge, zo veelbelovende, Indonesische jazzpianist Joey Alexander dook ook in het werk van de grote Thelonious en gaf, in juni dit jaar, met helden Scott Colley (bas) en Willie Jones III een concert in het Lincoln Center, tegenover de entree van Central Park. Deze opnamen zijn nu op album uitgebracht.

Alexander heeft heel veel lef, al helemaal voor iemand van nog maar 14 (!!!) jaar. Maar ja, Alexander nam zichzelf op video reeds op 10-jarige leeftijd op terwijl hij werk van Monk, Coltrane en Chick Corea speelde en via YouTube het filmpje wereldkundig maakte. Wynton Marsalis, naast vermaard trompettist ook muzikaal leider van de Lincoln Center, kreeg via een vriend de tip eens te kijken en was volledig overrompeld. Hij nodigde Alexander gelijk uit voor zijn jaarlijkse gala en de zo jonge pianist verblufte het publiek met een glansrijk optreden.

Hij werd gelijk door het sterk aan de weg timmerende New Yorkse platenlabel Motema getekend en maakte met My Favorite Things twee jaar terug ook op plaat zijn debuut in de jazz. Natuurlijk was er nog steeds grote verbazing over het talent van de toen nog maar 12-jarige jazzpianist. Het kan toch helemaal niet dat dat broekie al zo goed is? Maar met de liveopnamen van zijn optreden in de Lincoln Center van begin deze zomer wordt wel heel duidelijk dat Alexander echt een heel groot talent is.

Hij heeft bravoure en lef en heeft in Colley en Jones (die zich echt niet zomaar laten inhuren ook trouwens) de ideale compagnons om het werk van Monk een echt frisse interpretatie te geven. Je zou toch denken dat het vaak zo eigenzinnige werk van Monk wel het laatste is waar een jonge pianist zich op zou richten, maar bij Alexander lijkt het een startpunt te zijn geweest. Zo gemakkelijk als hij zich op de composities stort is echt verbluffend en de manier waarop hij zich de composities eigen maakt al helemaal .

Alexander is nog jong en dat is te horen in zijn tomeloze enthousiasme om de Monkcomposities op een avontuurlijke manier te benaderen. Een oudere pianist zou zich waarschijnlijk wat meer inhouden of juist de volledig andere kant op gaan. Bij Alexander klinken de composities super fris en levendig. En hij weet Colley en Jones tot fabuleuze solo’s te inspireren. Luister naar een compositie als Epistrophy en wat deze mannen daar uit halen! Straight no Chaser, de Monkcompositie die hij reeds bij zijn eerste New Yorkse optreden speelde is over de vier jaar nog verder gegroeid.

Joey. Monk. Live! is een fraai ijkpunt in de carrière van de nog zo jonge pianist. Tjonge, wat moet er allemaal nog gaan komen?

Tracklisting Joey. Monk. Live!:

  1. Round Midnight
  2. Evidence
  3. Ugly Beuty
  4. Rhythm-A-Ning
  5. Epistrophy
  6. Straight No Chaser
  7. Pannonica