Joe Lovano – Cross Culture
Door op 07 februari 2013

Artiest: Joe Lovano
Album_title: Cross Culture
Genre: Jazz
Release_date: 02/05/2013
Label: Blue Note
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3159524
Cross Culture Joe Lovano
4
4

Met Cross Culture maakt saxophonist Joe Lovano alweer zijn derde album met UsFive, het vermaarde gezelschap met de twee drummers Francisco Mela en Otis Brown III, pianist James Weidman en bassiste Esperanza Spalding. Op dit derde album doet ook de geweldige gitarist Lionel Loueke mee.

In 2009 bracht legende Lovano met het project UsFive een fraaie nieuwe dimensie aan in zijn omvangrijke oeuvre. Geholpen door jonge jazzhonden speelde hij als nooit tevoren. Niet alleen op de albums Folk Art (2009) en Bird Songs (2011) maar juist ook live wist de band grote indruk te maken. De onderlinge interactie gecombineerd met hun verbluffende muzikale kwaliteiten wisten op het podium nog directer de weg naar het publiek te vinden. Cross Culture sluit prima op de voorgaande 2 UsFive albums aan, al mag gezegd worden dat de aanvulling van gitarist Loueke een frisse, Afrikaanse, wind door de sound van UsFive laat waaien.

Met Lovano als grote leider is UsFive anno 2013 nog net zo springlevend en opwindend als bij de start in 2009. Cross Culture laat een gezelschap muzikanten horen dat elkaar uitdaagt en tot fabuleuze solo’s weet te enthousiasmeren. De composities lijken soms opgezet als vrije improvisaties, alsof ze even daarvoor verzonnen zijn. Vooral in stukken als In A Spin en Journey Within is het vrije karakter opvallend prominent en laten Lovano en Loueke hun fabuleuze kwaliteiten horen. In A Spin, heeft daarnaast een wonderbaarlijke solo van Lovano, waarbij hij een haast atonale sfeer weet te creëren. Loueke en Spalding anticiperen daarop met strak ritmische begeleiding die briljant aansluit op de drummers. Magische momenten! Ook het sfeerrijke Golden Horn heeft zo’n vrije structuur, maar hierbij lijkt de basis beduidend duidelijker en wordt de ruimte in de compositie optimaal juist benut om te soleren. Het wellicht meest in het oor springend is het geweldige Drum Chant, waarbij de basis gelegd wordt door de balafon, een West Afrikaanse xylofoon. Loueke, de man met een achtergrond in Benin (West Afrika) weet wel raad met deze basis en laat zijn meest indrukwekkende gitaarwerk van het album horen. Lovano, briljant als hij is, wil daarin natuurlijk niet achterblijven.

Cross Culture is een spannend en opwindend jazzalbum dat zich met elke beluistering beter laat lezen. Een onconventioneel jazzalbum ook waarbij het plezier van improvisatie en het geweldige vakmanschap van de muzikanten in iedere compositie weer een fijne apotheose vinden.

Tracklisting Cross Culture:

 1. Blessings In May
 2. Myths And Legends
 3. Cross Culture
 4. In A Spin
 5. Star Crossed Lovers
 6. Journey Within
 7. Drum Chant
 8. Golden Horn
 9. Royal Roost
 10. Modern Man
 11. PM