Jo David Meyer Lynse & Mats Eilertsen – Meander
Door op 31 januari 2018

Artiest: Mats Eilertsen
Band: Jo David Meyer Lynse & Mats Eilertsen
Album_title: Meander
Genre: Jazz, Eigentijds
Release_date: 12/01/2017
Label: Ora Fonogram
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Meander Jo David Meyer Lynse & Mats Eilertsen
4.5
4.5

Wat een bijzonder album is Meander van de jonge gitarist Jo David Meyer Lynse en jazzlegende bassist Mats Eilersten. Het album is hun ode aan Filefjell, een bergachtig natuurgebied in het zuidwesten van Noorwegen, het land waar beider oorsprong ligt.

Het blijft toch een prachtig mirakel dat zoveel Scandinavische gitaristen niet alleen een briljante techniek en en melodische gave hebben maar tevens zo verdomd goed met hun effecten weten om te gaan om hun spel nog meer kleur en emotie mee te geven. De nog maar 23-jarige Jo David Meyer Lynse is een reusachtig talent dat met zijn spel de 42-jarige Mats Eilersten (de man die reeds op zovele belangwekkende jazzalbums te horen was) volop inspireerde om een samenwerking aan te gaan. Ze speelden voor het eerst een duoconcert in de lente van 2016. De die samenwerking beviel zo goed dat ze een paar maanden later in de Rainbow Studios in Oslo een vrije improvisatie opnamen.

De kracht van de samenwerking werd toen helemaal duidelijk en Meyer Lynse dook het huisje van zijn grootvader in de bergen van Filefjell in om nog meer composities te schrijven. Betoverd door het landschap kwamen die composities als vanzelf tot stand en in juni 2017 doken Meyer Linse en Eilertsen opnieuw de Rainbow studios in, nu om een geheel album op te nemen: Meander.

Meander brengt muziek die volledig in sfeer ligt met de beelden die je van het natuurgoed van Filefjell hebt, voor zover je het gebied nog niet met eigen ogen hebt gezien. Het album kent een mooie opzet in composities. Sluten, de titeltrack, Svømmer Over, Duolian en Meso zijn compositorisch omlijnde stukken die in duo opzet een prachtige vorm vinden. Prachtig spel, volmaakt samenspel.

De rest van de composities op het album kennen een losse, avontuurlijker opzet. Filmisch, mysterieus en in sfeer fascinerend aansluitend op de ingetogen andere stukken op het album. Meyer Linse is op zijn jonge leeftijd al een meester op de gitaar die zowel met zijn prachtige akoestische als met zijn elektrische spel vol effecten vele emoties weet op te roepen. Eilertsen weet steeds weer op de juist momenten bij te vallen met uitgebalanceerde tonen om de stukken nog meer sfeer mee te geven.

Meander is een prachtig album en de samenwerking tussen Jo David Meyer Lynse en Mats Eilersten een uiterst intrigerende. (NB. Wat een talent die Jo David Meyer Lynse! Hij speelt op Meander niet alleen alle gitaren, maar schreef ook alle composities en produceerde het album ook nog eens. 23 jaar hè?)

Tracklisting Meander:

 1. Intro
 2. Sluten
 3. Meander
 4. Steinkast
 5. Åpning
 6. Pil
 7. Svømmer Over
 8. Duolian
 9. Digg Dyne
 10. Meso
 11. Uro