Jazztrompettist Donald Byrd overleden
Door op 07 februari 2013

Artiest: Donald Byrd
Genre: Jazz

De Amerikaanse trompettist en jazzlegende Donald Byrd is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij stierf afgelopen maandag, hebben Amerikaanse media vandaag (7 februari 2013) gemeld.

Byrd speelde met vele grootheden uit de jazz. Hij begon zijn carrière bij Art Blakey’s Jazz Messengers in de jaren 50. Hij speelde later met grootheden als John Coltrane, Sonny Rollins, Thelonious Monk en Herbie Hancock.

Als bandleider nam hij vele platen op voor BlueNote. Zijn album Black Byrd uit 1973 voor de platenmaatschappij werd een groot verkoopsucces. Byrd kreeg echter ook kritiek omdat hij met de plaat brak met de ‘echte’ jazz en experimenteerde met R&B.

Het werk van Byrd heeft veel invloed gehad op muzikanten van na zijn tijd. Niet alleen op jazzmuzikanten, maar ook op hiphopartiesten als Public Enemy en Nas. Zij gebruikten fragmenten van Byrds muziek in hun eigen producties. Byrd was begin jaren 90 ook te horen op het jazzrap-albums Jazzmatazz van hiphopartiest Guru.

Byrd zou al op maandag 4 februari zijn gestorven. Zijn dood is donderdag pas bekendgemaakt door de muzikant Alex Bugnon, een neef van Byrd die daarover een bericht op Facebook plaatste.

Written in Music Nieuwsbrief