Jazzhus Disk Presents 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats
Door op 13 februari 2013

Album_title: Jazzhus Disk Presents 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats
Genre: Jazz
Release_date: 03/01/2013
Label: Jazzhus Disk
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Jazzhus Disk Presents 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats
3.5
3.5

Jazzhus Disk is een obscuur label uit Taiwan, dat inmiddels enkele tientallen releases heeft uitgebracht en zich voornamelijk specialiseert in cool jazz en bebop opnames uit de jaren ’60 en ’70, naast een enkele verdwaalde nieuwere titel. De verzamelaar Jazzhus Disk Presents 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats vormt een dwarsdoorsnede wat het label zoal te bieden heeft en zou moeten zorgen voor een grotere naamsbekendheid. Het resultaat is een vreemde, geheimzinnige CD met een tracklisting, die niet echt te plaatsen is en waarvan het lijkt dat er willekeurig geplukt is uit de beschikbare catalogus. Tegelijkertijd intrigeert het toch wel allemaal.

Jazz en Azië en dan vooral Japan vormen al jarenlang een gelukkige combinatie en is het een walhalla voor degenen die op zoek zijn naar re-releases, remasters, speciale persingen en hoge resolutieformaten van soms al lang vergeten titels, maar ook van overbekend materiaal. Het is altijd in deze contreien vinden op exotische persingen, zowel op CD als op vinyl. Goedkoop is dat natuurlijk allemaal niet, maar voor exclusiviteit en een goed geluid moet wel eens de beurs getrokken worden. Maar ook verschijnen – net zoals in Europa en Amerika – allerlei budgetreleases, waarbij het soms lastig is het kaf van het koren te scheiden. Tot welke categorie Jazzhus Disk nu behoort is moeilijk te bepalen. Het lijkt er vooral op dat de balans richting de tweede categorie doorslaat.

Live nummers worden afgewisseld met studio-opnames en wordt op deze verzamelaar een selectie gemaakt van tracks van allerlei allooi: van bebop tot free jazz. 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats vormt een introductie voor wat Jazzhus nog meer te bieden heeft, mits die titels uiteraard te vinden zijn, want een rondje internet leverde slechts enkele hits op van adresjes waar Jazzhus disks zijn te bemachtigen. Overigens dekt de titel de lading niet helemaal, want verwacht geen jazzdance-achtige toestanden, het is allemaal redelijk conservatieve jazz die hierop te vinden, uitzonderingen daargelaten. Ook komt niet alle muziek uit Europa en zijn er enkele muzikanten te vinden in wiens paspoort Amerikaanse en Mexicaanse geboorteplaatsen worden genoemd. Wat slordig, maar dat is vooral de ergernis van de factcheckers, die dan blokkades oplopen die parten speelt bij een objectieve beluistering van deze verzamelaar. En misschien slaat de titel wel op de plekken waar sommige van de (live-)stukken zijn opgenomen. Vele interpretaties zijn mogelijk.

Van de gepresenteerde namen is Bill Evans de enige naam, die herkenning zal oproepen, voor het overige is 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats gevuld met muzikanten, die nu niet meteen behoren tot de bekendste categorie, maar die via deze verzamelaar wel de interesse kan opwekken en is er muziek te vinden van van onder meer Stan Tracey (UK, piano, huispianist in de jaren ’60 van Ronnie Scott’s), Pat Smythe (UK, piano, werkte onder met Ben Webster), Archie Cottrel (piano, UK), Bill Coleman (USA, trompet), Joko Freund (D, saxofoon), Albert Mangelsdorff (D, trombone), Wolfgang Dauner (D, piano), Jutta Hipp (D, piano), Roy Burrowes (UK, trompet) en Peter Brotzmänn (D, saxofoon). Alle nummers zijn ook verschenen op albums die Jazzhus in de calogus heeft staan.

12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats is na herhaalde malen de rondjes te hebben gedraaid een toegankelijk en te pruimen verzamelaar van misschien niet de eerste de beste namen en bevat het een verzameling jazz, die het beste te vergelijken is met de bebop, postbop en cooljazz, zoals labels als Impulse en Blue Note die plegen uit te brengen, om maar even een stilistische zijstraat te noemen en aanknopingspunten proberen te vinden. 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats: afgezien van de slordigheden, de mysterieuze achtergrond van het label en het ontbreken van een echte lijn in de tracklisting, bevat deze verzamelaar voldoende interessant materiaal om het album op z’n minst aandacht te geven middels een beluistering. Voor de puristische, veelal snobistisch ingestelde liefhebber vormen dergelijke verzamelaars wellicht maagkrampen door alle onduidelijkheden, maar voor deze ingewijden is dergelijk materiaal ook niet bedoeld. Gewoon opzetten en luisteren en de muziek blanco laten inwerken. En je vooral niet druk maken om wellicht heel erg belangrijke, maar eigenlijk totaal irrelevantie en onbenullige details. Soms staan de feiten wel eens teveel in de weg om nog onbevangen naar muziek te kunnen luisteren. Wanneer het vermogen bestaat om hierover heen te stappen is deze Jazzhus-sampler een aardig allegaartje aan aanstekelijke jazz.

Tracklisting 12 Groovy Tracks Of European Jazz: Rare Jazz, Cool Beats:

 1. Stan Tracey Trio – In A Mellow Tone
 2. Pat Smythe Trio – I’ll Never Be The Sam
 3. Archie Cottrell Trio – Copacaban
 4. Bill Coleman Bop Group – Theme Son
 5. Joki Freund – The Caribbean Ringo
 6. Albert Mangelsdorff – Sakura Waltz
 7. Wolfgang Dauner Trio – Soul Eyes
 8. Jutta Hipp Quintet – Don’t Worry About Me
 9. Bill Evans Trio – Noelle’s Theme
 10. Roy Burrowes- Green Dolphin Street
 11. Chucho Zarzosa – My Funny Valentine
 12. Peter Brotzmann – Art District-798