Jazzanova – Of All The Things
Door op 31 oktober 2008

Band: Jazzanova
Album_title: Of All The Things
Genre: Jazz, Soul
Release_date: 10/31/2008
Label: Verve
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2529350
Of All The Things Jazzanova
4
4

Waar het Duitse collectief Jazzanova bekend staat om z’n liefde voor jazz, daar komt op hun nieuwe album juist de passie voor soul naar voren. Met een juiste keus in gastzangers klinken hun songs swingend, gevarieerd en vol emotie. Jazzanova bestaat uit zes Duitse mannen die zowel DJ als producer zijn. Gevormd in 1995 werden ze in eerste instantie vooral populair door het maken voor remixen. Masters At Work, Azymuth, 4Hero en Incognito, om er maar een paar te noemen, maakten dankbaar gebruik van de remix kwaliteiten van het zestal. De mannen verzamelden hun remixen op een tweetal erg fraaie verzamelaars.

Ook werden de mannen bekend met eigen dance tracks die altijd veel jazz elementen bevatten. Maar ook de uit Londen afkomstige broken beats werden tot hun handelsmerk gemaakt. Hun album In Between, vol eigen tracks, werd in 2002 met open armen door publiek en pers ontvangen. De twee delen die de mannen mochten maken voor de vermaarde Blue Note Trip-serie waren een beloning voor alles wat Jazzanova ‘voor het brengen van jazz naar een jong publiek’ hebben betekend.

Met Of All The Things hebben de mannen na jaren weer een album vol eigen tracks gemaakt. Op het album mixen ze hun spannende beats met jazz en vooral soul en er is een heerlijk geheel ontstaan. Met de eerste single I Can See, die Jazzanova maakte met de Britse zanger Ben Westbeech, als eerste wapenfeit wisten we al dat het goed was. Maar juist ook Rockin You Eternally met Leon Ware (voorheen hit hofleverancier voor Marvin Gaye) en Dwele is erg mooi. Zwoele, coole soul arrangementen. En ook de gastbijdragen van Paul Randolph, vooral in album afsluiter Dial A Cliché, Phonte en Azymuth zijn prima.

Hoogtepunt van het album is zonder meer Little Bird met nieuwe jazz koning Jose James. De manier waarop de beats zich in de song versmelten creëert gelijk kippenvel.

Tracklisting Of All The Things:

 1. Look What You’re Doin’ To Me
 2. Let Me Show Ya
 3. I Can See
 4. Lie
 5. Little Bird
 6. Rockin’ You Eternally
 7. So Far From Home
 8. What Do You Want?
 9. Lucky Girl
 10. Gafiera
 11. Morning Scapes
 12. Dial A Cliché