Jazzahead
Door op 07 april 2012

Jazzahead in Bremen – inmiddels een vast gegeven en dé jaarlijkse ontmoetingsplek van de jazzwereld. Van 19 tot 21 april is de oude Hanzestad voor de zesde keer het toneel van deze internationale Europese muziekbeurs annex festival.

Muziek en musici van je land presenteren aan buren en de buren van je buren, Nederland nam jaren geleden het voortouw, Bremen pikte het op en presenteerde niet alleen musici en groepen uit Duitsland maar maakte er snel en voortvarend een Pan-Europees event van. Het muzikale programma dijt van jaar tot jaar steeds meer uit. Nu heb je 6 manifestaties: Spanish Night, Overseas Night, Club Night, German Jazz Expo, European Jazz Meeting en niet helemaal in dit rijtje passend Vocal Jazz met jazzahead2011_GermanNight_FKoesterQuartetin totaal meer dan 70 groepen uit letterlijk alle werelddelen en windstreken. Net als bij de grote boekenbeurs in Frankfurt heb je op de Jazzahead een speerpuntland en dat is dit jaar Spanje (o.a. Tomatito, Ramón Montoya en Jorge Pardo). In de Overseas Night zijn bands uit Azië en beide Amerika’s vertegenwoordigd (waaronder harpist Edmar Castaneda en klarinetist (en Grammy-winner) Oran Etkin).

Het spectrum is inmiddels zo breed dat duidelijker opvalt wat niet vertegenwoordigd is. Bijvoorbeeld Afrika, het Midden-Oosten, Japan, Australië. Ook bij de European Jazz Meeting zie je dit verschijnsel. Telkens twee bands uit de land die vertegenwoordigd zijn maar geen bands uit Polen, Oostenrijk, de Balkan, Portugal, de Baltische Staten, Zweden of Italië. Maar dan stuit je ineens verstopt in het vakprogramma op de groep van Livio Minafra uit Zuid-Italië plus op een Canadees en een IJslands 7b4e2b79e1showcase-programma. Het lijkt haast onmogelijk alles goed af te dekken. Er zal er afgewisseld moeten worden. In hoe verre dat ook daadwerkelijk gebeurt, is afhankelijk van het krachtenspel. Het moet nog blijken. Het mes snijdt voor de organisatoren in ieder geval aan twee kanten. Als je bijvoorbeeld naar de fel begeerde 16 plaatsen van high exposure in de European Jazz Meeting mee wilt dingen, moet je je eerst voor een flink bedrag als exposant op de beurs inschrijven. Dat zijn dan in een klap meer dan 600 exposanten. De musici die zich in Bremen uiteindelijk live spelend mogen presenteren, zijn door een hele reeks verschillende filters gegaan en aan uiteenlopende criteria gemeten. Het zijn dus ook groepen die zich al bewezen hebben en als veelbelovend gelden.

Bremen geeft daarmee met de uitgekozen live-presentaties in eerste instantie de State of Business, waaruit eventueel bepaalde profielen en trends per land en in het algemeen op te maken zouden kunnen zijn. Nederland is dit jaar ruim vertegenwoordigd met 4 groepen: het quintet Spinifex, het kwartet Levantasy in de European Jazzmeeting via zijwegen in andere programma-onderdelen de groepen van de vocalisten Simin Tander en Wouter Hamel. Spinifex, dat zijn Tobias Klein, Gijs Levelt, Jasper Stadhouders, Goncalo Almeida en Philipp Moser. Levantasy is Rembrandt Frerichs, Tony Overwater, Vinsent Planjer en Yoram Lachish.

wordt vervolgd

  • Jazzahead 2: besprekingen groepen European Jazzmeeting en German Jazz Expo
  • Jazzahead 3: nabeschouwing 2012

Zie ook de video’s op de site van Jazzahead!