×

Nieuws

15 november 2013

Jason Lindner en Now vs Now: Het nieuwe geluid van New York

Geschreven door: Dick Hovenga

Als er één pianist is die vanuit New York de laatste jaren grote indruk maakt is het Jason Lindner. Niet alleen solo of als grote kracht achter het alle jazzbakens verzettende Now vs Now (met Panagiotis Andreou op bas en de geniale Mark Guiliana op drums) maar tevens als pianist in de bands van Roy Haynes, Christian McBride, Avishai Cohen (bas), Donny McCaslin, Anat Cohen, Me’shell Ndegeocello, Avishai Cohen (trompet) en Lauryn Hill. Met het nieuwe, uitdagende, Now vs Now album Earth Analog net in de winkels een mooi moment om met Lindner bij te praten.

Plaats is een coffeebar vlak bij Times Square, laat op een winterse december zaterdagmiddag voordat Lindner twee concerten zal geven als pianist in de band van saxofoniste/klarinettiste Anat Cohen. ‘Het voelt raar om nu twee uitverkochte concerten met Anat te hebben in het Lincoln Centre terwijl we net een paar dagen geleden met Now vs Now onze albumpresentatie voor Earth Analog hebben gedaan. Er is zo’n fuzz rond het nieuwe album dat het gelijk op 1 in de jazzlijst van iTunes binnenkwam. Een wonderbaarlijke ervaring die ons een wel heel erg goed gevoel gaf. Al helemaal als je 4 jaar over het maken van een nieuw album doet en niet weet of het publiek je misschien vergeten is. Maar vanavond met Anat en de andere mannen van de band zal ook weer geweldig worden. We werken al zo lang samen dat we perfect op elkaar ingespeeld zijn en ten alle tijden het avontuur muzikaal opzoeken. Dat zal vanavond en morgenavond niet anders zijn. Juist het spelen met steeds weer andere muzikanten heeft de perfecte invloed op de groei in je spel. Een absolute vereiste voor een muzikant’.

Het muzikale avontuur opzoeken is wat Lindner al vanaf zijn start als jazzmuzikant optimaal doet. ‘Ik ben dan wel opgevoed en afgestudeerd op jazz maar absorbeer hiphop, blues, rock, salsa (world in het algemeen) electronic en wat al niet meer. In de ene band kan ik daarvan meer kwijt dan in de andere natuurlijk. Ik bekijk het zelf niet zo zwart-wit maar ik betaal de rekeningen met het spelen van meer traditionele jazz op meer traditionele plekken en experimenteer in de kleinere clubs en andere coole plekken. Ik geniet van beiden al moet ik zeggen dat het spelen met Mark en Panagiotis binnen Now vs Now wel het meest uitdagende is wat ik ooit heb gedaan. Begonnen als een kwintet introduceerde ik de band vanuit mijn naam met het eerste album (Jason Lindner gives you Now vs Now) maar gereduceerd tot een trio werd de ideale basis voor de band gevormd. Het nieuwe album mag dan ook als een echt trio effort beschouwd worden. De inbreng van elke muzikant is gigantisch belangrijk, zowel in compositie als spel.

‘We namen dit album in twee fases op. Eerst namen we in anderhalve dag in de studio de composities ruw op in de meest open en avontuurlijke manier, waarna ik een aantal weken de tijd heb genomen alles heel erg goed te beluisteren en opnieuw te structureren. Nadat we alles toen met z’n drieën flink doorgesproken hadden gingen we nog eens 3 dagen de studio in. Het blijft een bizar gegeven dat we veel van de composities al jaren speelden voordat we ze voor dit nieuwe album opnamen en dat deze dan toch weer heel anders op het album komen. Je ontdekt in de studio toch weer heel veel nieuwe aspecten binnen een compositie en die wil je allemaal uitproberen (lacht). Ik denk dat van alle composities die we opnemen uiteindelijk 50% qua structuur en basis vaststaat en we in improvisatie ook 50% pakken, juist ook omdat we nooit een solo hetzelfde spelen, of misschien beter, kunnen spelen. Verrassend was het om bij onze albumpresentatie te merken dat we nu in de composities de absoluut juiste basis in arrangementen te pakken hebben en daarnaast nog genoeg ruimte om in solo’s het avontuur te zoeken’.

Now vs Now is klaar om de wereld te veroveren. ‘Natuurlijk willen we dat heel graag, maar met de drukke tourschema’s die we afzonderlijk van elkaar hebben is het niet altijd gemakkelijk om een grote Now vs Now tour te plannen, dus we doen deze tour in etappes. Eerst een stuk in februari, daarna weer een paar weken met andere gezelschappen voordat we dan in maart door Europa gaan toeren en ook Amsterdam aan doen. Door die drukke afzonderlijke schema’s spelen we trouwens straks in Nederland met Nate Smith (Dave Holland, Chris Potter) op drums in plaats van Mark Guiliana, die dan weer volop aan het toeren is met Brad Mehldau voor hun gezamenlijke album Mehliana. Tegenwoordig staan optredens al jaren van tevoren gepland, vooral van artiesten met gevestigde namen. Niet zo zeer de festivals als wel de optredens in de bekende jazzzalen. Het zou prachtig zijn als we met dit album zoveel naam opbouwen dat wij daar ook met uitgebreide tours tussen gaan vallen’.