James Carter eert tenorheld Don Byas
Door op 29 augustus 2012

Artiest: James Carter

Op woensdag 12 september vindt in het Bimhuis een bijzonder optreden plaats van de spraakmakende Amerikaanse tenorsaxofonist James Carter. Carter, die onlangs nog een zeer positief ontvangen optreden op het North Sea Jazz Festival gaf, eert met dit concert het werk van zijn grote voorbeeld Don Byas. James Carter wordt bijgestaan door zijn Amerikaanse kwartet, aangevuld met de Nederlandse jazzmusici Ruud Breuls en Joris Roelofs.

Op 24 augustus was het veertig jaar geleden dat de Amerikaanse tenorsaxofonist Don Byas in Amsterdam overleed. Byas (1912-1972) was een van de grote saxofonisten van de jazz. Hij speelde met onder anderen Count Basie, Billie Holiday, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie en vervulde in de vroege jaren veertig van de vorige eeuw een sleutelrol in de overgangsjaren van swing naar bebop. Byas had een krachtige, warmbloedige toon die voor veel saxofonisten nog steeds als ideaal geldt. Hij leefde en werkte na 1946 vrijwel uitsluitend in Europa en woonde na een kort verblijf in Frankrijk tot zijn dood in Amsterdam.

Veertig jaar later brengt James Carter – een van de toonaangevende tenorsaxofonisten van vandaag – in het Amsterdamse Bimhuis een hommage aan Byas.

Huub van Riel, artistiek directeur van het Bimhuis: ‘Don Byas is als gevolg van zijn verhuizing naar Europa net iets minder bekend dan generatiegenoten Coleman Hawkins, Ben Webster en Lester Young, maar hij deed niet voor hen onder. Het belang van zijn rol in de ‘swing to bop’ jaren is enorm, maar ook nu nog is hij een bron van inspiratie voor saxofonisten van over de hele wereld. In het spel van James Carter hoor je zijn invloed duidelijk doorklinken. Het is dan ook passend en chic dat Carter veertig jaar na Byas’ dood hem juist in Amsterdam een hommage brengt en deze muzikale erfenis doorgeeft.’

woensdag 12 september 20:30

JAMES CARTER QUARTET & GUESTS

LIVING MY LIFE: THE MUSIC OF DON BYAS

James Carter saxen, Joris Roelofs altsax, Ruud Breuls trompet, Gerard Gibbs piano,

Ralphe Armstrong bas, Leonard King drums