Jaga Jazzist – Starfire
Door op 28 mei 2015

Band: Jaga Jazzist
Album_title: Starfire
Genre: Jazz, Electronic, Rock
Release_date: 06/01/2015
Label: Ninja Tune
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3406795
Starfire Jaga Jazzist
5
5

Dat het Noorse collectief Jaga Jazzist constant de muzikale bakens verzet is al 20 jaar duidelijk. Met Starfire hebben ze die dusdanig knap verzet dat we van een absoluut meesterwerk kunnen spreken.

Voor het nieuwe album vertrok muzikaal leider Lars Horntvedt in december 2012 naar Los Angeles om daar in een frisse, nieuwe omgeving te beginnen met muziek beïnvloed door de onmetelijke ruimte om hem heen en de nachtelijke ritten door de stad. Hij schreef met de stad als inspiratie een 5 stukken tellende suite die hij vervolgens met de rest van de band, overgekomen uit Noorwegen, in het appartement/studio opnam. Terug in Oslo verwerkte Horntvedt in de eigen Jaga Jazzist studio’s de opnamen naar een volledig album. Hij maakte daarbij gebruik van alle studiomogelijkheden waardoor het album een meer electronic feel heeft die de composities een prachtige diepte en kracht meegeven.

Starfire mag daarmee het magnum opus van de Noorse band genoemd worden. In een adembenemende mix aan stijlen, iets waardoor het collectief sowieso altijd al moeilijk muzikaal in te delen was, heeft Jaga Jazzist een album gemaakt dat zo divers, prikkelend en intrigerend is dat je er flink wat draaibeurten voor nodig hebt om alles te doorgronden. Vanuit een jazzperspectief worden de grenzen van electronic, prog en post en wat al niet meer opgezocht en steeds met opwindend gevolg. Starfire is daarmee een album dat bij elke nieuwe luisterbeurt prachtige nieuwe muzikale ideeën openbaart.

Het in vijf stukken opgebouwde Starfire, waarvan het reeds van Live With Britten Sinfonia bekende Prungen in een heerlijk knallende versie de afsluiter is, laat de grote groei van componist Lars Horntvedt als wel het muzikale vernuft van de bandleden, met deze keer een meer prominente rol voor gitarist Marcus Forsgren, in volle glorie horen. Starfire is een absoluut meesterwerk.

Tracklisting Starfire:

  1. Starfire
  2. Big City Music
  3. Shinkansen
  4. Oban
  5. Prungen