In de gaten houden: Eska
Door op 09 april 2015

Album_title: Eska
Genre: Jazz, Soul
Label: Naim Edge

Als er iemand dit jaar in de gaten gehouden moet worden, is het de Britse zangeres Eska. Haar gelijknamige debuutalbum komt eind april uit

Eska (Mtungwasi) komt oorspronkelijk uit Zimbabwe maar woont al heel lange tijd in Zuid-Londen. Ze werkte over de afgelopen jaren reeds samen met uiteenlopende artiesten als Grace Jones, Nitin Sawney, The Invisible, Zero 7, Cinematic Orchestra en zelfs David Sylvian (op het album Snow Borne Sorrow van Nine Horses), toerde met verschillende bands door Engeland en deed zelfs enkele keren Nederland aan.

Pas in 2013 dook ze met David Okuma (gitarist/componist van The Invisible) en Matthew Herbert en een fijne groep muzikanten de studio in om daar met de vijf songs tellende Gatekeeper EP uit te komen. De EP werd in Engeland gelijk omarmd door pers en publiek. Op basis van die reacties dook ze met hetzelfde team niet veel later wederom de studio en werkten ze aan het volwaardige debuutalbum.

Wij hebben heel hoge verwachtingen van dat album. Puur al op basis van de geweldige songs Gatekeeper en She’s In The Flowers die al op de EP stonden en straks ook op het debuutalbum te vinden zullen zijn. Erg goede songs zijn het maar die overweldigende stem van Eska zelf maakt alles echt speciaal. Sinds Zara McFarlane niet een Britse stem gehoord die zo allesomvattend klinkt is en zo oprecht emotioneert.