Il Sound del Giro 22 april-13 mei Muziekfestival Amsterdam – Rome
Door op 02 mei 2010

De start van de Giro D’Italia is een uitstekende gelegenheid de hedendaagse muziekcultuur van zowel Nederland als Italie centraal te stellen. Stichting B-oost organiseert samen met enkele van de belangrijkste podia van Amsterdam en Rome een groots en divers muzikaal programma getiteld Il Sound Del Giro.

In Amsterdam kunt u van 22 april t/m 13 mei  in Bimhuis, Melkweg, Paradiso, Sugarfactory en het Tropentheater terecht voor fraaie staaltjes muziekuitwisseling tussen Italië en Nederland. In Rome zijn Brancaleone, Casa del Jazz en Circolo degli Artisti de aangewezen plekken om de ‘sound van de Giro’ te ontdekken.

De aftrap van het festival is op zondag 2 mei, wanneer de wielrenners nog niet in de stad zijn.Wereldberoemde acid jazz dj/muzikant Nicola Conte tovert een glimlach op het gezicht van allen bij Wicked Jazz Sounds in Sugarfactory. De nacht voordat de proloog van Giro d‘Italia door de stad gaat, 7 mei, zijn er maar liefst twee concerten te bezoeken in het kader van Il Sound del Giro.

In Paradiso vindt het lang uitverkochte concert van plaats van Italiaanse producer Martux_m en The Jazzmeteors. Martux_m speelt normaliter met producers als Trentemöller en Carl Craig,speciaal voor Il Sound del Giro brengt hij een hommage aan In A Silent Way van Miles Davis, met een echte live band aan zijn zijde. Jazz om op te dansen en op te spacen.

Stil zitten zal ook moeilijk zijn bij de folkloristische tarantella van Officina Zoe en Taberna Mylaensis van Luciano Maio. Hun muziek, afkomstig uit het zuiden van Italië komt, brengt het KIT Tropentheater in beweging.

Nadat de wielrenners naar Utrecht zijn vetrokken, strijkt een aantal top Italiaans- Amsterdamse jazzformaties neer in het Bimhuis. Van de neo bop van Middelhoff via de warme klanken van Maria Pia de Vito die de groep van Mike Del Ferro versterkt. Een prachtige afsluiting van een wereldlijk weekend Giro d’Italia. In Amsterdam tenminste, in Rome vinden ook concerten plaats met de culturele uitwisseling tussen Nederland en Italië als thema.