Het aantal jazzconcerten in het clubcircuit verdubbeld in 2010
Door op 10 januari 2011

Jazz On Stage, het platform voor promotie van Nederlandse jazz op de poppodia, is een succes. Het stimuleren tot het boeken van Nederlandse jazz in het clubcircuit, waarbij het bereiken van een nieuwe bredere doelgroep centraal staat, heeft er aan bijgedragen dat er vanuit de poppodia in 2010 maar liefst 186 Nederlandse jazzconcerten zijn georganiseerd.

Met ruim 3,5 concerten per week is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van cijfers uit de afgelopen jaren. De meeste optredens komen op naam van New Cool Collective Bigband, Giovanca, Gare du Nord en The Ploctones. Van de landelijke popzalen boekte zowel het Paard van Troje (Den Haag) als Paradiso (Amsterdam) de meeste jazz, op de voet gevolgd door Het Burgerweeshuis (Deventer) en Gigant (Apeldoorn).

Jazz On Stage werd een jaar geleden geïntroduceerd tijdens Eurosonic Noorderslag 2010. Het promotieplatform is een initiatief van Muziek Centrum Nederland, Stichting Jazz Impuls, Buma Cultuur, Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals en Bureau Promotie Podiumkunsten. Jazz On Stage beoogt een nieuw en breder publiek te vinden voor de Nederlandse jazz en stimuleert eveneens een toename van het jazzaanbod binnen het clubcircuit. De poppodia Paard van Troje (Den Haag), Paradiso (Amsterdam), Het Burgerweeshuis (Deventer), Gigant (Apeldoorn), Patronaat (Haarlem) en P60 (Amstelveen) behoren tot de ‘meeste actieve boekers’ van Nederlandse jazz in het afgelopen jaar. New Cool Collective Bigband (met Benjamin Herman), Giovanca, Gare du Nord, The Ploctones, Wicked Jazz Sounds (Band) en Schradinova waren daarbij veelvuldig in de concertagenda’s van de poppodia terug te vinden.

Jazz On Stage in 2011

Jazz On Stage trekt in 2011 de succesvolle lijn graag verder door. Zo gaat er nog intensiever samengewerkt worden met de poppodia en de jazzartiesten. Via de website versterkt Jazz On Stage versterkt in 2011 daarnaast haar functie als ‘kennisbank’. Programmeurs en marketingmedewerkers van poppodia vinden daar alle relevante informatie over de Nederlandse jazzartiesten en artiesten juist weer alles over de poppodia. Ook wordt het seminar- en coachingstraject voortgezet om de jazzscene te informeren en te motiveren voor het nemen van de juiste stappen binnen de wereld van het clubcircuit en popprogrammeurs te informeren over Nederlandse jazz.