Heritage Blues Orchestra – And Still I Rise
Door op 03 juli 2012

Band: Heritage Blues Orchestra
Album_title: And Still I Rise
Genre: Blues/Jazz
Release_date: 03/01/2012
Label: Raisin' Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2985593
And Still I Rise Heritage Blues Orchestra
4
4

Oude jazz, blues-en gospelklassiekers uit de Afro-Amerikaanse muziekgeschiedenis bestuderen en bewerken tot nieuwe klassiekers, je zou het het handelsmerk van Heritage Blues Orchestra kunnen noemen. Onder  enthousiaste aanvoering van de vier belangrijkste bandleden Bill Sims Jr., Chaney Sims, Junior Mack en Bruno Wilhelm en uitgebreid met een uitstekende blazerssectie, Vincent Buchner (harmonica) en Matthew Skoller (drums en percussie), krijgen we een heerlijke  muzikale ‘melting pot’ voorgeschoteld.

Met een ongenaakbare passie en gedrevenheid dendert de HBO-trein door het zorgvuldig uitgekozen en veelzijdige repertoire. Langzaam als een oude stoomtrein komt men op gang in delta blues-cover Clarksdale Moan van Son House en de traditionals C-line Woman en Big-Legged Woman, om vervolgens een paar tandjes bij te schakelen in het spetterende Catfish Blues. Vervolgens krijgt Leadbelly’s Go Down Hannah een eervolle bewerking en worden we getrakteerd op een heerlijke en bezwerende portie  gospelbluesrock in Get Down Church.

Ook de moderne blues krijgt een eigen karakter wanneer HBO Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down van Eric Bibb onderhanden neemt en wederom imponeert. De gospel-traditional In The Morning kent heerlijke blazersarrangementen en de combinatie zang en koperwerk zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit, of sterker nog: van je stoel af moet om in extase mee te swingen! Om weer een beetje tot jezelf te komen wordt er gas teruggenomen in het a capella Levee Camp Holler van Alan Lomax en treffen we zowaar eigen werk aan op And Still I Rise. Junior Mack schreef Chilly Jordan, een door heerlijke slide-gitaar gedreven country-bluessong, met veel gevoel gezongen en gespeeld. Het fraai opgebouwde slotstuk Hard Times kent twee gezichten: het nummer begint ontspannen met prachtige vocalen en prima begeleiding, eerst door gitaar en vervolgens door de blazerssectie, die veel gevoel in de bewerking van deze traditional legt. De laatste twee minuten wordt echter alles uit de kast gehaald en daarin gaat de band volledig los. Alsof men in zicht van de finish tot de conclusie is gekomen dat er nog energie over is om het tempo nog even op te voeren. Prachtplaat!

Heritage Blues Orchestra treedt op 7 juli a.s. op tijdens het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

Tracklisting And Still I Rise:

 1. Clarksdale Moan
 2. C-Line Woman
 3. Big-Legged Woman
 4. Catfish Blues
 5. Go Down Hannah
 6. Get Right Church
 7. Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down
 8. Going Uptown
 9. In The Morning
 10. Levee Camp Holler
 11. Chilly Jordan
 12. Hard Times