×

Concert

21 mei 2018

Ham Sessions: Wat een absolute aanrader!

Geschreven door: Dick Hovenga

Natuurlijk hadden we over de Gentse Ham Sessions gehoord (zelfs over de AchterHam Sessions) maar geweest waren we er, vreemd genoeg, nog niet. Nu dan eindelijk op de dertiende editie (!!) ontdekken we dat alles wat we erover gehoord hebben klopt. Volledig klopt zelfs. Hoe een klein festival, als in een achtertuin van een huis, uit kan groeien tot een waar fenomeen.

Juist ook omdat de tuin gelegen is in een woonwijk zijn de concerten overdag. Om 3 uur het eerste, 5 uur het tweede, 7 uur het laatste. Voor het eten en drinken wordt de plek van de AchterHam Sessions, achter in de tuin, gebruikt met veelal lokale producten die met extra veel liefde gemaakt zijn. Fascinerend om te zien dat de plek voor het eerste concert volloopt met enthousiast publiek dat echt open staat om verrast te worden. Jazz is een onderdeel van de programmering maar pop/rock net zo goed. Ham Sessions wordt gezien als een perfecte springplank voor nieuwe Belgische bands om daarna het clubcircuit in te duiken. Vele nu belangrijke bands speelden eerst hier.

Grote man achter het festival is de zeer innemende Michel Mast, zelf saxofonist (onder meer Flat Earth Society en op dit moment drijvende kracht achter het Imagine Raymond project) en met een enorm netwerk met muzikanten. De legende van Ham Sessions is onderhand zo groot dat de internationale muzikanten het podium al net zo gemakkelijk weten te vinden als dat de Belgische muzikanten weten dat een plek op de affiche ze optimale aandacht gaat geven.

De eerste avond begint met het Vlaamse Donder, die net hun erg fraaie gelijknamige tweede album uit hebben. Een album waar wij flink van ondersteboven zijn. Het trio aangevuld met de Deense Lars Greve (onder meer Girls in Airports) speelde een fascinerende set. Bijna verstild, zeker flink ingetogen, speelden ze hun composities die de jazz met een improv-gedachte naar een nieuwe muzikaal imperium trekken. Het publiek had optimale aandacht voor datgene wat de mannen te melden hadden.

De muziek van Donder gaat onder je huid zitten. Ze voert je weg naar andere werelden, ver weg van je drukke omgeving, en vervoert in magische klanken. Het spel is uitdagend en sterk en waar de Donder mannen al geweldig spel leveren is het Greve die met zijn arsenaal aan blaasinstrumenten een heerlijke extra klankkleur aan de composities meegeeft. Uitstekend optreden en een wel heel spannend begin van drie dagen Ham Sessions.

Daarna met Nocturn een heel ander verhaal. De mooie samenwerking tussen pianist Anthony Romaniuk (Oostenrijk) en trompettist (en kornettist) Jon Birdsong (Amerikaans van geboorte) vertaalt zich immer in een mooi naar klassiek neigend jazzduet met fraaie lyrische stukken. Composities die vaak in Nocturns met een cijfer erachter ingedeeld zijn. Dus we vliegen soms van Nocturn 6 naar 11 in een vloeiende beweging. Geheel andere kost dan Donder, maar een fijne namiddag is met Birdsong en Roamniuk als Nocturn verzekerd.

Als enerverende afsluiter van de eerste dag was daar de wereldvermaarde Amerikaanse trompettist Ralph Alessi met zijn band, met daarin onder meer saxofonist Ravi Coltrane (natuurlijk de zoon van). Een weldadig optreden volgde, dat niet alleen onderdeel uitmaakte van een korte maar hevige Europese tour, maar ook de aanloop bleek naar de nieuw album dat volgende maand voor ECM opgenomen zal gaan worden.

De band speelde strak en bevlogen met Alessi in een prominente rol, maar met een prima spelende, zich zeer bescheiden opstellende Coltrane als net zo’n sterke solist. Een mooie gevarieerde set speelden ze waarin duidelijk werd dat de compositorische kwaliteiten van Alessi nog verder doorgegroeid zijn en met deze uitstekende band tot volle bloei komen. Het publiek lustte er, ondanks het koude weer, wel pap van en verblijdde de band met vele enthousiaste reacties waardoor de warmte vanuit het publiek al net zo hartverwarmend was als die van het podium naar het publiek. Mooi einde van een heel fijne eerste dag Ham Sessions 2018!

Ham Sessions 2018: