Gideon van Gelder – Lighthouse
Door op 23 september 2014

Artiest: Gideon Gelder
Album_title: Lighthouse
Release_date: 09/08/2014
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Lighthouse Gideon Gelder
4.5
4.5

Pianist Gideon van Gelder is de noorderling die de southern tinge te pakken heeft, zich er op natuurlijke wijze in uitleeft en dit met een flink stuwend percussieve kant weet te verbinden. Hij raakt de zuidelijke snaar en treft zijn eigen toon, een sterke basis waarop je gedurfde excursies aan kunt gaan en ergens komt. Zijn pianospel is licht, wendbaar, helder, niet al te zorgvuldig gearticuleerd. Het zijn de geraffineerde lijnen die hij haast terloops trekt, de timing van de wendingen, die het doen. Zij zorgen voor (uit)straling en pakkende dynamiek.

De drummer, Jamire Williams, is een geweldige match, een troef van jewelste. Alles wat daar nog bijkomt, is mooi meegenomen, zou je bijna kunnen zeggen: contrabas (Rick Rosato), saxofoon/basklarinet (Lucas Pino), vocals (Becca Stevens). De muziek vraagt om contrast, licht – donker, floating – geaard, pas op de plaats – voortduwend … . Het pakt in beginsel mooi uit. De basklarinet inbrengen, is een goede zet om aan klank-clichés te ontkomen, een goed begin andere, nieuwe inkleuringen te ontwikkelen. Rosato is een uitstekende bassist met een zeer robuuste toon. Soms wordt het geheel vrij massief , te massief – met de nodige gevolgen voor de contrast-werking zoals in de vertolking van Milton Nascimento’s Cais (Pier). Williams is een wonder aan openheid, van moeiteloos heen en weer gaan tussen voor- en achtergrond, op de huid zitten en laten lopen. Dat maakt hij ook in Moonstone van Toninho Horta en Cais (Pier) van Milton Nascimento schitterend waar. Van Gelder zelf heeft met Horta en Nascimento de nodige ervaring uit live-concerten met verschillende vocalisten. Mooi ook hier, maar liefst nog een keer met een goede trombone bijvoorbeeld (i.p.v. saxofoon).

De menging van stukken van verschillend temperatuur en temperament is voortreffelijk. Het werken met interludes is een mooie aanzet om het allemaal wat minder tegen elkaar afgebakend uit te laten komen. Het geheel zit – flink blootgesteld aan de melting-pot–straling – allemaal goed ingebrand erin en kan er in nog heel wat flitsende gedaanten uitkomen.

Gideon van Gelder speelt met deze band (alleen Lilian Vieira neemt voor deze concerten de vocals voor haar rekening) op 24 september in Paradox (Tilburg), 25 september in Lantaren/Venster (Rotterdam) en 27 september in het Bimhuis (Amsterdam).

Tracklisting Lighthouse

  1. Victory Joy Dance
  2. As Night
  3. Visions
  4. Moonstone
  5. Interlude
  6. Pier/Cais
  7. Giant
  8. Orbit
  9. As Night Reprise