Gavin Barras – The Family Tree
Door op 28 augustus 2017

Artiest: Gavin Barras
Album_title: The Family Tree
Genre: Jazz
Release_date: 06/30/2017
Label: ASC Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3692698
The Family Tree Gavin Barras
3.5
3.5

Gavin Barras is een bekende naam binnen de Britse jazz. Zo speelt hij een indrukwekkende rol binnen het Dean Stockdale Trio. Maar met zijn plek als contrabassist in het vermaarde The Gondwana Orchestra van trompettist Matthew Halsall verkreeg hij zelfs internationale faam. The Family Tree is zijn nieuwe album onder eigen naam.

De titel The Family Tree mag in deze zeer letterlijk genoemd worden. Barras bespeeld een contrabas gebouwd door zijn vader Steve, waar het album ook aan opgedragen is. Alle composities hebben daarnaast een familiegebeurtenis link, van de geboorte van zijn zoon (Swingin’ Charlie), de liefde voor zijn vrouw (Waltz for My Wife) tot aan een ode aan zijn vader (Steve’s Song).

De sfeer van de songs op de het album is jazz in een traditionele vorm te noemen met in elke compositie volop ruimte voor soleren. Met gitarist Jim Faulkner, drummer Dave Walsh en saxofonist Jeff Guntren heeft Barras een fijne groep muzikanten bij elkaar die lekker los spelen en de ruimte die ze binnen de composities krijgen optimaal benutten met fijn creatief soleren. En wanneer Barras van contrabas naar akoestische gitaar (ook weer door zijn vader gebouwd) switcht de sfeer met ingetogen spel perfect in tact houden.

Verassend hoe Barras de spirituele jazz binnen de Gondwana Orchestra los laat om zich op The Family Tree volledig op traditionelere jazz richt. Met sterke eigen composities en de muzikanten die hem omringen komt hij tot mooie hoogten. Vooral met een wel heel mooie compositie als Mossy Lea, een ode aan het Peak District waar hij woont, het om de verrukkelijke percussieve kwaliteiten van Walsch heen draaiende CBGB’s en het heerlijk groovy album afsluitende Last Thing (for Ed K).

Tracklisting The Family Tree:

  1. Swingin’ Charlie
  2. Waltz For My Wife
  3. Sunnyside
  4. CBGB’s
  5. The Family Tree
  6. Steve’s Song
  7. Lowdown (in the Lowlands)
  8. Mossy Lee
  9. 35 Years Later
  10. Last Thing (for Ed K)