Gabbro – Gabbro
Door op 31 juli 2017

Band: Gabbro
Album_title: Gabbro
Genre: Jazz
Release_date: 05/03/2017
Label: El Negocito Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Gabbro Gabbro
3.5
3.5

Gabbro is de naam van een Pools stollingsgesteente, zo leert een wat oppervlakkige zoektocht bij onze vriend Wikipedia. Het is echter ook de groepsnaam van twee Belgische saxofonisten die op El Negocito Records een debuut uitbrengen.

Een duo saxofonisten, zijnde Hanne De Backer (Dottir Slonza,..) en Marc De Maeseneer (Admiral Freebee, The Whodads, Olla Vogala en BackBack – het surfjazztrio met Filip Wauters en Giovanni Barcella). Zij maakten in september 2016 een reeks opnames in een expositieruimte in Het Bos. Ideaal als setting, want op die manier kon de resonantie van hun respectievelijke baritonsaxen perfect gecapteerd worden door Filip Wauters.

Het debuut is een onderzoek naar de mogelijkheden van de baritonsax. Bijzonder, vooral ook omwille van de opzet waarbij twee baritonsaxofonisten à l’improviste met elkaar duelleren. Dat levert een erg aparte luisterervaring op. Zeven stukken zijn er op dit debuut te horen, al werkt het het beste als je het echt als een album (een verzameling van aan elkaar hangende composities) beschouwt.

Wat opvalt is de diepe klank van die soms schurende baritonsax. Je hoort zo dat beide muzikanten, ondanks hun uiteenlopende voorkeuren, zoeken in de (free)jazz om er iets heel eigens mee te doen. Diep, donker en best intens ook. Hoor bijvoorbeeld hoe opener Sterna Paradisaea naar je aandacht hengelt. Die ligt niet toevallig wat in het verlengde van de geluidswereld die een rastalent als Colin Stetson laat horen. Al is dat maar een van de vele referenties.

Het album klinkt avontuurlijk, maar ook eigentijds. Dat merk je onder meer aan de duidelijke improvisatorische insteek van beide muzikanten. Er zijn wat meer speelse passages, zoals afsluiter Hellh Olé waarin ze tussen de regels door Trump een schop op het achterste verkopen. Daar tegenover staat het drone-achtige van For The Souls Of Nauru.

Live wordt er al eens de hulp van de immer fantastische drumster Karen Willems (Inwolves) ingeroepen. Niet dat dat strikt noodzakelijk is, maar het levert ongetwijfeld een wat andere dynamiek op. Het illustreert ook goed dat Gabbro slechts een vertrekpunt vormt.

Op het album horen we een verzameling filmische verhalen die een fraai samenhangend geheel vormen. Nogmaals : dit album is bedoeld als een eigentijdse luistertrip. Van harte aanbevolen luistergoed.

Tracklisting Gabbro:

  1. Sterna Paradisaea
  2. 821 Dark
  3. For The Souls Of Nauru
  4. Minor Swing
  5. We’ve Seen Life On Mars
  6. Kravaal Bos
  7. Hell Olé

Written in Music Nieuwsbrief