Frans Heemskerk – Persona
Door op 24 januari 2015

Artiest: Frans Heemskerk
Album_title: Persona
Genre: Jazz
Release_date: 01/16/2015
Rating: Vier sterren (4)
Persona Frans Heemskerk
4
4

De Leidse jazzpianist Frans Heemskerk heeft met bassist Jeroen Vierdag en drummer Jeroen Zange onlangs het jazzfunk-album Persona uitgebracht. Heemskerk trad veel op met zijn band The French Connection en was muzikaal leider van diverse musicalproducties waaronder Joop van den Ende’s Lovestory. In 2009 won hij de Johnny Kraaijkamp Musical Award voor de M-Lab voorstelling The Wild Party. Met Persona heeft hij een heel relaxed en moody album gemaakt.

In de tien zelfgeschreven instrumentale composities dompelt Heemskerk de luisteraar onder in de gevarieerde klankrijkdom van de toetseninstrumenten die hij bespeelt: piano, hammond, rhodes en moog. Vierdag, een van de beste bassisten van Nederland, legt een diepe grondlaag voor Heemskerk’s melodielijnen die balanceren op de scheidslijnen tussen jazz, funk en fusion. Vierdag krijgt en neemt ruimte om te soleren en doet en kan dat als geen ander sober en subtiel. Het drummen van Jeroen Zange is vooral ondersteunend. ‘Less is more’ is zeker van toepassing op dit album.

Het filmische Tom’s Diner opent het album fraai. Tweede track The Oldest kent een spannende openingstune, is ondanks het medium tempo heel dynamisch. Ground Up is na twee relaxte tracks pittiger en daar ben je als luisteraar dan ook aan toe. Er gebeurt veel, het zit heel geraffineerd in elkaar. The Spell heeft een pakkende melodie en groove, is een van de sterkste tracks van het album. More or Less zou je slowfunk kunnen noemen, is filmisch, heel sfeervol met aan het eind kabbelende toetsenklanken. Vervolgens word je als luisteraar in Yellow Cab meegevoerd met prachtig pianospel, deze track klinkt dramatisch, theatraal. Na het mooie rustige Beyond the Ocean en het lekkere Blue B sluit Frans Heemskerk af met een catchy groove in Do The Just. Romantisch en meeslepend alsof je vrolijk in de zomer langs het strand rent. Hier kun je niet bij stil blijven zitten zoals bij Blue B. Het is een mooie afsluiter van een sterk album!

Tracklisting Persona:

  1. Tom’s Diner
  2. The Oldest
  3. Ground Up
  4. The Spell
  5. More Or Less
  6. Yellow Cab
  7. Mais Non!
  8. Beyond The Ocean
  9. Blue B
  10. Do The Just

www.fransheemskerk.com

Written in Music Nieuwsbrief