Frank Sinatra – The Sinatra Family – Wish You A Merry Christmas
Door op 11 januari 2010

Op het Sinatra familie kerstalbum is Frank maar op 2 songs solo te horen maar het plezier spat wel van het album af. Samen met vrouw Tina, dochter Nancy en zoon Frank jr. nam Frank het album met tussenpauzes vanaf de zomer van 1968 op. Het album verscheen eind november van datzelfde jaar.

Nu zie je ze nauwelijks meer maar in de jaren 50, 60 en 70 waren kerstalbums een logische aanvulling op het oeuvre van populaire artiesten. Frank Sinatra maakte er een aantal waarvan het voor Capitol Records gemaakte ‘A Jolly Christmas with Frank Sinatra’ uit 1957 naast ‘White Christmas’ van Bing Crosby als een van de best verkochte kerstalbums ooit gezien wordt.

Met ‘The Sinatra Family – Wish You A Merry Christmas’ album nam Sinatra een ongecompliceerd album op. Een album waarin hij op de hoes, met de gehele familie in witte kleding gestoken, afstand deed van zijn losbandiger en stoere jongens-onder-elkaar Rat Pack bestaan en het familieleven omarmde. Hij gaf op het album iedereen in de familie een kans zijn of haar zangkwaliteiten te laten horen. Zelf nam hij maar 2 songs solo voor zijn rekening. Het prachtige, door Jimmy Webb geschreven, ‘Whatever Happened to Christmas’ en het droo oudgedienden geschreven Sammy Cahn en Jimmy van Heusen geschreven ‘Christmas Waltz’. De rest van de songs wordt in samenwerking of grotendeels solo door de rest van de familie gezongen. Maar alles op het album luistert Frank. De fraaie orchestraties van zowel Nelson Riddle als Don Costa klinken tijdloos en passen naadloos in de Frank traditie. Met de keuze in songs is dat al net zo. Waar ‘The Bells Of Christmas’ nog een serieuze ondertoon heeft krijgt juist ‘The 12 Days Of Christmas’ een lekker frisse uitvoering. En die frisse sfeer blijft ook in de andere songs hangen. Of dat nu de door zijn zoon, van vader Frank gekopieerde wijze, gezongen ‘Some Children See Him’ of de door Nancy en Tina vertolkte songs zijn. De arrangementen en de enthousiaste uitvoeringen maken dit een zeer prettig en luisterbaar kerstalbum.

PS. Vanaf oktober 2009 zullen 38 originele albums (in welgeteld 7 verschillende worpen tot aan 2011) van Frank Sinatra uitgebracht gaan worden. Het betreft de albums die Sinatra vanaf 1961 uitbracht op zijn eigen Reprise label. Alle albums zijn geremastered en de (merendeels) dikke boekjes zijn voorzien van fijne extra info niet eerder gepubliceerd fotomateriaal.