Forq – Thrēq
Door op 10 augustus 2017

Band: Forq
Album_title: Thrēq
Genre: Jazz
Release_date: 08/04/2017
Label: Ground Up!
Rating: Drie sterren (3)
Thrēq Forq
3
3

Onder de bezielende leiding van Snarky Puppy’s Michael League maakte het kwartet Forq alweer twee albums. Het nieuwe album Thrēq sluit muzikaal naadloos op de vorige twee aan.

Forq, door menigeen in het huidige muzikale landschap door velen als supersterrenband gezien, kan eigenlijk niet anders gezien worden als een fun-project waarin het kwartet muzikanten (met naast League, Chris McQueen (ook Snarky Puppy) op gitaar, Henry Hey op keyboards en Jason Thomas (RH Factor en D’Angelo) op drums) even lekker los kunnen gaan naast alle andere projecten waar ze in zitten. Net als op hun vorige albums is de sfeer los en ongecompliceerd en duiken ze van jazz naar rock en van soul naar pop.

Thrēq is een ongecompliceerde collectie composities waarbij je steeds door je hoofd schiet dat je Forq het best live aan het werk wilt zien. Op plaat klinken de composities maar weinig beklijvend. Terwijl juist op het podium het plezier van het samen muziek maken zo goed voor het voetlicht komt. Technisch allen super begaafd gaat Thrēq eigenlijk het ene oor in en het andere oor uit.

Het wil me maar niet lukken om hun muziek niet als vrijblijvend te zien. Een vrij dodelijke stelling als je weet hoe enthousiast ik over het eerste werk van Snarky Puppy en vooral hun meesterlijke album Sylva, met Jules Buckley en het Metropole Orkest, was. Bij Forq heb ik altijd het idee dat Leagues zijn excellente compositie skills terzijde legt en gewoon al jammen met zijn vrienden een plaat vol speelt. Misschien moet ik dat dan ook maar gewoon zo beluisteren.

Daar komt nog eens bij dat in deze spannende tijden er zoveel nieuwe bands komen die de Forq manier van muziek maken zo ontzettend veel spannender doen. Leg naast een compositie als Blue Diamonds eens een willekeurige track van STUFF. en je weet wat ik bedoel. Thrēq ontbeert ook maar een enkele track die echt beklijfd en dat is voor een groep muzikanten van dit kaliber best opzienbarend te noemen.

Ondertussen heeft Michael League de band verlaten en is hij drukdoende met zijn nieuwe band Bokanté waar op 15 september een eerste album wordt verwacht.

Tracklisting Thrēq:

  1. Taizo
  2. Cowabunghole
  3. Tea Time
  4. Blue Diamonds
  5. Stannic
  6. Melt
  7. Fenix