Forq – Batch
Door op 22 juli 2015

Band: Forq
Album_title: Batch
Genre: Jazz
Label: Ground Up!
Rating: Drie sterren (3)
Batch Forq
3
3

Vrijwel ongemerkt was daar ineens het tweede album van Forq, de andere band van Snarky Puppy’s Michael League. Al is dat niet helemaal eerlijk, aangezien hij met Chris McQueen (de vervanger van Adam Rogers), Henry Hey en Jason JT Thomas natuurlijk ook gelouterde muzikanten om zich heen heeft.

De opvolger naar het gelijknamige debuut, wederom uitgebracht via het eigen Ground Up! label, biedt wederom een collectie composities die de klasse van de muzikanten goed laat horen. De composities zijn zowel geschreven door League als door gitarist McQueen en keyboardman Hey zodat er een breder klankbeeld is dan als League alleen, zoals bij Snarky Puppy, alles geschreven zou hebben. Dat is zowel een voor- als nadeel. Omdat League een muzikaal genie is en bij Snarky Puppy zo’n duidelijk idee heeft over wat hij wil en zowel in de studio als live duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren is die band zo ijzersterk. Bij Forq geldt het democratisch perspectief en blijken Hey en McQueen gewoonweg niet over zo’n componeergave als League te beschikken en wordt League daardoor ook niet geprikkeld om ook met zijn beste werk aan te komen.

Bij het gelijknamige debuut liet Forq een soort van frisheid horen die na de dikke lagen muziek die Snarky Puppy voortbrengt als lekker vrij overkwamen. Met Batch trekt Forq die lijn maar gedeeltelijk door. De composities op het tweede Forq-album blijven gewoonweg minder beklijven. Het klinkt allemaal wel lekker maar er ontbreekt iets. Alsof de leden van de zelfbenoemde jazz supergroep zichzelf maar slecht hebben kunnen inspireren. Of gewoonweg in hun drukke schema’s wat te lui zijn omgegaan met wat gemakzuchtig uitgewerkte muzikale ideeën. Batch kabbelt maar wat voort en dat kan nooit de bedoeling zijn. Een idee om eens wat gas terug te nemen van het vele spelen binnen allerlei bands en projecten en gewoon weer eens gaan zitten om heel goede composities te schrijven en uit te werken?

Tracklisting Batch:

  1. Lymaks
  2. Crush
  3. Burr
  4. Ultra Violet
  5. 635 South
  6. Lenburu
  7. Gerard