Federico Lechner – Cartas a mi Padre
Door op 04 november 2014

Artiest: Federico Lechner
Album_title: Cartas a mi Padre
Genre: Jazz
Release_date: 11/17/2014
Label: Eigen Beheer
Rating: Vier sterren (4)
Cartas a mi Padre Federico Lechner
4
4

Dat de Argentijnse pianist Federico Lechner een geweldig muzikant is hebben zijn albums en optredens de laatste jaren meer dan duidelijk gemaakt. Voor het eerst compleet solo overtuigt hij al net zo.

De Argentijnse roots van pianist Federico Lechner zijn ook door zijn verblijf in Madrid, waar hij al lange tijd woont, onaangetast gebleven. De muziek van zijn geboorteland stroomt door zijn aderen. Dat maakt zijn pianospel, dat verder van jazz en klassiek doortrokken is, ook zo bijzonder en extra emotievol. Vooral in de sublieme samenwerking met harmonicaspeler Antonio Serrano komt dat er monumentaal uit, maar ook solo weet Lechner optimaal te overtuigen.

Cartas a Mi Padre is een tamelijk briljante exercitie geworden. Beginnend met een klassiek pianostuk van Shuman en vervolgd door de eigen jazzcompositie Recuerdos de Tigre en de prachtige bluesvariatie Blues for Winton, geeft Lechner gelijk in het openingstrio aan waar hij op zijn eerste soloalbum naar toe wil. Het prachtige, in drie fraai gevarieerde delen opgeknipte, Sueño sluit daar dan weer naadloos op aan. Juist in de laatstgenoemde compositie laat hij zijn verleden horen in krachtige aan tango verwante handschakeringen. Stuk voor stuk prachtige composities en uitvoeringen.

Een prachtige variatie op Vltava, naar de zo vermaarde, door Bedřich Smetana geschreven compositie over de Tsjechische rivier, de variatie op Charlie Parker’s Donna Lee in A La Comtesse Donnaleepowa, het lekker dwarse Histeria, de lekker los gespeelde, door rhythm & blues beïnvloede, compositie Vendo a los Tomates en albumafsluiter Sus Ojos Se Cerraron ( van de legendarische tangokoning Carlos Cardel) zijn al net zo fraai.

Dat Lechner een geweldig pianist is wisten we al maar met zijn eerste soloalbum Cartas a Mi Padre komt zijn spel nog intenser en emotievoller binnen. Zijn spel is zowel sfeervol als krachtig en het album is daarin met zijn composities prachtig opgebouwd. Het wordt tijd dat Lechner wereldwijd de erkenning krijgt die hij op basis van zijn albums en concerten optimaal verdient.

Tracklisting Cartas a mi Padre:

 1. Von Fremden Ländern Und Menschen
 2. Recuerdos de Tigre
 3. Blues For Winton
 4. Sueño I – Infinitos Buenos Aires
 5. Vltava
 6. Rincon de Milberg
 7. Histeria
 8. Sueño II – Guemes
 9. Vendo a Los Tomates
 10. Milogasonga
 11. A La Comtesse Donnaleepowa
 12. Sueño III – Les Girls
 13. Sus Ojos Se Cerraron