Exotica: ДЖАЗ.РУ
Door op 16 oktober 2013

Met gepaste trots vermelden enkele jazz-musici dat ze afgereisd zijn naar Rusland om daar in het uitgestrekte land concerten te geven en met Russische musici te spelen. Als onderdeel van het bilaterale Nederland-Ruslandjaar dat 4 november a.s. officieel sluit. Maar wat hebben we er dan hier van Kkruglovl1-225x300gemerkt? Waar hebben Russische jazz-musici gespeeld, waar hebben ze in de media aandacht gekregen? Op de Groningse Zomerjazzfietstour hebben vijf Russische musici gespeeld, de drie van het Volkov Trio (Vladimir Volkov, b, Slava Kurashov, g en Denis Sladkevich (dr)), de schitterende accordeoniste Evelyn Petrova en saxofonist Anatoly Vapirov van het Black Sea Trio. En op Written In Music tenminste één van de grote Russische rietblazers van dit moment, Alexej Kruglov:

KRUGLOV Impulse

ALEXEJ KRUGLOV/JAAK SOOÄÄR Sea Colors

ALEXEJ KRUGLOV 2012 bestof

De ZomerJazzFietstour heeft er – niet voor de eerste keer – werk van gemaakt. Maar verder zie je bar weinig Russische musici hier spelen. Misschien omdat er hier al zo weinig speelmogelijkheden voor inheemse jazz-musici zijn. Er blijft nog een hoop te ontdekken en te doen! Nu in Rusland of op weg er naar toe: Knalpot, Dikeman/Kugel/van der Weide, van Kemenade/Busch/de Joode/Vatcher/Kruglow.

NaamloosHier nog ter verdieping de grootste Russisch jazz-website. ‘Jazz’ schrijf je in het Russisch zo: ДЖАЗ en de website ДЖАЗ.РУ. Er is ook een Engelse versie. En hier uw correspondent.

Terwijl musici vol elan naar Rusland afreizen omdat ze daar eindelijk weer een keer kunnen spelen en met alle egards worden ontvangen, speelt zich hier het zoveelste bedrijf van de klucht Rusland Euro Azie001Oosteuropa Wild West af. N.a.v. het nieuwste incident ging vandaag het doek open voor het volgende bedrijf: “Onder meer een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november zou moeten worden geannuleerd vanwege de houding van Rusland tegenover Nederland”, kopt ELSEVIER. En sommigen zoals de VVD-jongeren van het JOVD pleiten zelfs ronduit voor beëindiging van het hele gebeuren van het Nederland-Ruslandjaar: ‘Alles bij elkaar opgeteld zou de regering geen ander besluit kunnen nemen dan het beëindigen van het Nederland-Ruslandjaar’. De toekomstige politieke elite spreekt zich uit en gaat scherp door de bocht. Het belooft wat. Alles moet zich voegen in het politieke spel. Primaat van de politiek – klinkt vrij leninistisch. Gelukkig hebben zij het niet voor het zeggen. Als iets helpt dan wel uitwisseling met goede culturele en artistieke lading!