Euro Cinema – “Ten 4”
Door op 14 maart 2011

Band: Euro Cinema
Album_title: "Ten 4"
Genre: Jazz, funk, Soul
Release_date: 03/18/2011
Label: Hammondbeat Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2865863
"Ten 4" Euro Cinema
3.5
3.5

‘Jazz isn’t dead, it just smells funky’, aldus de eigen conclusie van de vier heren van Euro Cinema. Op hun door Phil Martin (Jazzinvadors/The Soul Snatchers) geproduceerde debuutalbum “Ten 4” brengen ze een muzikale ode aan de funky achtergrondmuziek van films uit de jaren ‘70. Met tien eigen, strak klinkende, composities maken Tim Den Heijer (gitaar), Niels Piay (drums/percussie), Rob Schepens (hammond) en Dennis Orsel (bas) de perfecte soundtrack voor Ocean’s Fourteen. Helaas heeft regisseur Steven Soderbergh aangegeven niet meer aan dit nieuwe deel van deze casino-gangsterfilm-cyclus te willen beginnen, anders konden we hem meteen tippen voor de filmmuziek.

In een ruim half uur krijgen we een gezonde en ongecompliceerde dosis funk-jazz voorgeschoteld, die smaakt naar meer. Aangedreven door de heerlijke hammond-grooves knalt The Mulligan er meteen goed in om vervolgens samen met Euro Boogaloo en Brother Lou een solide basis te leggen voor een gegarandeerd funk-feestje op de dansvloer. Er wordt even wat gas terug genomen op The Green Scene, waarbij het uitstekende gitaargeluid het op dit nummer veel te vlakke drumwerk ruimschoots compenseert, waarna Scool, met een aan hip hop-beats refererend kader, weer zorgt voor spontaan bewegende ledematen. Die lijn wordt gelukkig prima doorgetrokken op Brooklyn Groove, met wederom een hoofdrol voor de hammond van Rob.

Bij vlagen doet de sound mij zelfs denken aan Rusty Bryant’s Fire Eater en werk van The James Taylor Quartet (JTQ), dat is uiteraard een groot compliment. Het relaxte Cherry Valley Girl ademt de acid-jazz-sfeer van Brand New Heavies en in Speedin’ doet Euro Cinema wat de titel belooft, het tempo wordt lekker opgevoerd. Wat vooral opvalt op “Ten 4” is het spelplezier, dat werkelijk van deze zeer constante plaat afdruipt. Live zal die energie ongetwijfeld nog duidelijker voelbaar zijn. Met San Diego Humps en het collectief geschreven slotstuk Jazz Dog, waarop alle kwaliteiten van de band duidelijk samenkomen, sluit men het album in stijl af.

Na Sven Hammond Soul is Nederland weer een uitstekende Hammond Funk-formatie rijker!

Op vrijdag 18 maart presenteert Euro Cinema haar debuutalbum “Ten 4” in Paradiso om 21:00, met DJ rare groove professor Sjeng Stokkink.

Vanaf 20 maart a.s. is “Ten 4” te beluisteren via de Radio 6 Luisterpaal en op 25 maart speelt de band live bij The Beat (Radio 6).

Tracklisting “Ten 4”:

  1. The Mulligan
  2. Euro Boogaloo
  3. Brother Lou
  4. The Green Scene
  5. Scool
  6. Brooklyn Groove
  7. Cherry Valley Girl
  8. Speedin’
  9. San Diego Humps
  10. Jazz Dog