Erroll Garner – Nightconcert
Door op 06 juli 2018

Artiest: Erroll Garner
Album_title: Nightconcert
Genre: Jazz
Release_date: 07/13/2018
Label: Mack Avenue
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3801434
Nightconcert Erroll Garner
4.5
4.5

1964, 7 november. In het Amsterdamse concertgebouw speelt de Amerikaanse jazzpianist Erroll Garner een concert. Een van de vele op die tournee doorheen Europa. Een volledig uitverkocht Amsterdams concertgebouw met een dikke tweeduizend man in de zaal is er getuige van hoe Garner en band (Eddie Calhoun op bas en Kelly Martin op drum) zich de ziel uit het lijf spelen.

Bijzonder is dat deze release acht nooit eerder gehoorde composities vrijgeeft, inclusief een door Garner zelf gepend stuk. Fraai zijn ook de weergaloze foto’s van het concert die de release begeleiden net als de uitgebreide liner notes. Dat alles maakt van deze concertregistratie een heerlijk hebbeding. Al gaat het natuurlijk, hoe deluxe deze wonderlijke release ook oogt, om de muziek. En die is, zoals je eigenlijk ook mag verwachten, prima. De groep, geleid door Garner, laat horen dat het onstuimig speelt en verschillende jazzvarianten aankan (bop, swing,..). Een bij uitstek energiek trio op dit middernachtsconcert.

Qua set speelt het trio volop met klassiekers als On Green Dolphin Street of Night And Day of nog de hier danig uitgesponnen oerclassic My Funny Valentine. Maar het mooie aan deze release is hoe los van de klassiekers er ook nog eigen composities doorwaaien, zoals onder meer Theme From A Kind Of Love (All Yours), No More Shadows en een bijzondere opname die That Amsterdam Swing als titel meekrijgt. Het illustreert hoe Garner en zijn medemuzikanten vollédig in hun nopjes zijn. De sfeer zit goed en als muziekfan is het slechts genieten van de magistrale manier waarop de bende rond Garner zich steeds naar grotere hoogten speelt. Tijdloze klasse is dit. Niet minder, niet meer.

Garner is dan wel de spil als componist en illustere showman, hij beseft ook dat hij zijn medemuzikanten nodig heeft. Kenmerkend is dat op deze release de vrijere introducties niet ge-edit werden, zodat je het hele concert hoort zoals het toen gespeeld werd. Typisch is dat Garner telkens weer freewheelt alvorens een thema te openbaren. Tijdens eerdere uitgaves werd er telkens weer de schaar in gezet. Hier niet dus. En dus lijkt de telex die Garner na het optreden naar zijn manager stuurde (‘Wonderful show’) volstrekt waarheidsgetrouw. Excellente show, waarin het vakmanschap van Garner vrij spel krijgt.

Even knap is dat deze release opgedragen wordt aan jazzpianiste Geri Allen, tijdens haar leven een vurig fan van Garner. Zo hielp ze mee aan verschillende projecten waarbij het muzikale erfgoed van Garner zo goed mogelijk gepreserveerd werd. Net dat doet deze release ook. Hoe heerlijk is het om jezelf op een avondlijk uur dit bijzonder knap uitgegeven album te spelen en terug in de tijd geworpen worden. En jezelf heel even, voor een dik uurtje, een van de tweeduizend man te voelen die Garner en co live aan het werk zagen. Dit is jazz.

Tracklisting Nightshow:

 1. Where Or When
 2. Easy To Love
 3. On Green Dolphin Street
 4. Theme From A New Kind Of Love (All Yours)
 5. Night And Day
 6. Cheek To Cheek
 7. My Funny Valentine
 8. Gypsy In My Soul
 9. That Amsterdam Swing
 10. Over The Rainbow
 11. What Is This Thing Called Love
 12. Laura
 13. When Your Lover Has Gone
 14. No More Shadows
 15. ‘S Wonderful
 16. Thanks For The Memory