Eric Schaefer – Kyoto Mon Amour
Door op 20 augustus 2017

Artiest: Eric Schaefer
Album_title: Kyoto Mon Amour
Genre: Jazz, World
Release_date: 05/05/2017
Label: ACT
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3629433
Kyoto Mon Amour Eric Schaefer
4
4

De Duitse drummer en componist Eric Schaefer wordt al eens aangeduid als een van de prominente figuren in de Duitse jazzscène. Op Kyoto Mon Amour zoekt hij een kruising op tussen jazz en wereldmuziek.

Onmiskenbaar is de titel geïnspireerd op en ontleend aan de film Hiroshima Mon Amour van Alain Resnais. Zo is een van de tracks op het in de befaamde Hansa Studio’s in Berlijn opgenomen Kyoto Mon Amour een hername uit een van de stukken op de soundtrack van de film.

Het centrale thema van de release is de fascinatie van Schaefer voor de muziek, de filosofie en religie van het Aziatische continent, meer bepaald Japan. Schaefer reisde al een aantal keren op en af naar Japan en nu is die fascinatie gedocumenteerd.

Samen met een aantal Japanse muzikanten zoekt Schaefer een wisselwerking tussen Japanse en westerse muziek op. Kyoto Mon Amour draait natuurlijk om al die reizen en is ook een betrachting om al die uiteenlopende indrukken en contrasten een plaats te geven.

De verschillende bezoeken aan Japan lieten een zeer diepe indruk na, wat onder meer te merken is aan titels als Santoka’s Walk en Shadow In The Woods. Het is moeilijk om dat ook niet muzikaal vertaald te zien. Japan is een contrast op zich: er is de diepe doorleefdheid en respect voor traditie, anderzijds speelt innovatie en vooruitgang een ontzettend belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Japanners.

Toen Schaefer Kazutoki Umezu hoorde spelen besefte hij dat dit het geluid was waar hij naar zocht: zacht, flexibel en helder. Al snel doken namen van muzikanten op : Naoko Kikuchi zou op de Japanse koto een meerwaarde opleveren net als bassist John Eckhardt met wie Schaefer in de band The Shredz zat.

Zo hoor je op Kyoto Mon Amour de liefde van Schaefer & co voor het land. Sommige nummers zoals Tohuko kwamen er naar aanleiding van specifieke gebeurtenissen (de aardbevingen in 2011 in de regio), andere vroegen meer tijd, onderzoek en de nodige reflectie.

Op Kyoto Mon Amour heerst de beheerstheid en zuiverheid. Fraai hoe Schaefer & co een heel eigen klankwereld opbouwen waarin die traditionele instrumenten zoals koto een rol spelen. Toch blijft het anderzijds ook jazzy met Kazutoki Umezu op (bas)klarinet. Een album dat een heel aparte klankkleur heeft en net daardoor erg overtuigt.

Tracklisting Kyoto Mon Amour:

 1. Shoshu-San
 2. Kussa Karu Otome
 3. Santoka’s Walk
 4. Hiroshima Mon Amour
 5. Tengu
 6. Hiei-zan Nightfall
 7. Tohoku
 8. Rokudan
 9. Ticket To Osaka
 10. Shadow In The Woods
 11. Kansai Two-Face
 12. Pavane de la Belle au bois dormant