Eric Legnini – Waxx Up
Door op 28 maart 2017

Album_title: Waxx Up
Genre: Jazz
Release_date: 03/17/2017
Rating: Vier sterren (4)
Waxx Up
4
4

De grote terugkeer van pianist en muziekveteraan Eric Legnini als bandleider. Zo zou je Waxx Up kunnen omschrijven, het derde luik van een triologie (The Vox en Sing Twice).

Samen met getrouwen Franck Agulhon op drums en Daniel Romeo op bas nodigde Legnini een hele hoop gasten uit, gaande van grote namen als de Lebanese jazztrompettist Ibrahim Maalouf en de Israëlische singer-songwriter Yael Naïm tot minder gekende muzikanten als Charles X, de Franse songschrijver Mathieu Boogaerts, popzangeres Michelle Willis, Hugh Coltman en Natalie Williams.

Waxx Up is, zoals de titel al aangeeft, een ode aan vinyl. Aan krakende grooves, aan de fysieke handeling van een album op te leggen en de naald op de juiste plaats te zetten. De vinylcultuur staat hier prominent en dat merk je ook aan de manier waarop vinylliefhebber Legnini zijn songs rijkelijk lardeert met de inbreng van gastmuzikanten. Al heeft dat wat voeten in de aarde gehad: maar liefst twee jaar duurde het vooraleer Legnini een definitieve selectie van songs en gastzangers en gastzangeressen overhield.

De eerste single uit het album heet Despair, een sfeervolle clubtrack vol beats, electronica en heerlijk zuivere en melancholische vocalen van Yael Naïm. Er gaat een koele, donkere sfeer vanuit die contrasteert met de begeleidende animatiefilm die Laura Sicouri uit haar mouw toverde.

Wanhoop is maar een van de vele gevoelens die Legnini & co evoceren. Zoals verlangen in de uiterst funky opener I Want You Back waarop Michelle Willis haar strot kan los laten. Willis treedt op dit album maar liefst vier keer op als gastvocaliste. Die song mengt verlangen met feelgood en soul & funk ; een pittige combinatie. Tijdens het soulvolle Run With It hoor je dan weer stevige scheuten hiphop en hitsige blazers en assertieve raps van Charles X.

Opmerkelijk is dat de songs vrijwel allemaal potentiële radiovriendelijke songs zijn. Zo zou je kunnen zeggen dat Waxx Up een knappe verzameling aan singlewaardig materiaal is. Qua geluid is het een mengeling van genres en stijlen, al valt vooral op dat de warmbloedige blaxploitation feel zoals tijdens Black Samourai regelmatig opduikt. Hitsige slapping bass, geil orgeltje, funky gitaren, de bende rond Legnini draait er zijn hand niet voor om.

Niet dat er geen rustpunten zijn. Zo is er het luie, lome Nightbirds, waarin Mathieu Boogaerts croont en zo zijn beste José James naar buiten haalt. En ook The Parkway, met wederom geweldige vocals van Michelle Willis, moet het hebben van een loungy vibe.

Een van de hoogtepunten is het zwoele, zweterige The Wire waarop trompettist Ibrahim Maalouf opduikt. Willis steelt nog eens de show op het poppy Maybe en het slome, sexy Sick & Tired. Naar het einde toe valt de hitmachine wat stil : er is het dromerige The Sun Will Dance (deels Coltrane, deels Stevie Wonder) waarop Britse zanger Hugh Coltman met een suikerzoete stem te horen is en Living For Tomorrow (ft Natalie Williams) mag het album besluiten.

Waxx Up dus, een erg onderhoudend album vol swing en groove. Een album ook waarin Legnini zich vooral als producent van hitwaardig materiaal doet opmerken. Zijn achtergrond in de jazzwereld blijft een invloed, maar hij herwerkt zijn bronnen en invloeden (soul, funk, R&B) op een dusdanige manier dat we u dit Waxx Up pareltje van harte aanraden.

Tracklisting Waxx Up:

 1. I Want You Back (ft. Michelle Willis)
 2. Run With It (ft. Charles X)
 3. Despair (ft. Yael Naim)
 4. Riding The Wave (ft. Anaëlle Potdevin
 5. Black Samouraï
 6. Night Birds (ft. Mathieu Boogaerts)
 7. The Parkway (ft. Michelle Willis)
 8. The Wire (ft. Ibrahim Maalouf)
 9. Maybe (ft. Michelle Willis)
 10. Sick & Tired (ft. Michelle Willis)
 11. Here Comes The Beat Man
 12. The Sun Will Dance (ft Hugh Coltman)
 13. Living For Tomorrow (ft. Natalie Williams)
 14. Lagos ‘75