Eric Johnson – Up Close – Another Look
Door op 24 maart 2013

Artiest: Eric Johnson
Album_title: Up Close – Another Look
Genre: fusion
Release_date: 04/01/2013
Label: Provogue
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3178626
Up Close – Another Look Eric Johnson
3.5
3.5

Eric Johnson is een muzikant met een carrière van ruim dertig jaar, een reeks succesvolle albums op zijn naam, diverse prijzen waaronder een Grammy in ontvangst heeft genomen en samenwerkte met tal van bekende artiesten als Carole King, Cat Stevens, Eric Clapton, Christopher Cross en Joe Satriani. Tal van gitaristen zwaaien hem lof toe. Steve Vai zei eens: “Eric has more colorful tone in his fingers than Van Gogh had on his palette.” Ondanks alle goede recensies en lof is Johnson in Europa buiten een selecte groep liefhebbers van gitaarmuziek en (aspirant-)gitaristen, niet of nauwelijks bekend. Die beperkte populariteit heeft legio redenen, waarmee we u als gewaardeerde lezer niet zullen vermoeien.

In 2010 bracht Eric Johnson zijn zesde studio-album Up Close uit. Na tal van tournees en een nieuw contract keerde hij terug naar dat album, nam bepaalde partijen opnieuw op, schrapte en schaafde aan passages en mixte het geheel opnieuw. Het resultaat is Up Close – Another Look, een veelzijdig album waarop tal van muzikale stijlen harmonieus samenkomen.

Er is pure blues in de vorm van de Mike Bloomfield/Buddy Miles cover Texas waarop Steve Miller de zang voor zijn rekening neemt. Op de instrumentaaltjes Gem en The Sea And The Mountain horen we fusion invloeden en melodieën die op een Satriani album niet zouden misstaan. On The Way klinkt daarentegen meer als country met Ry Cooder invloeden terwijl de stevige rocker Vortexan doet denken aan gitaristen als Leslie West en Ronnie Montrose. Johnson wordt geroemd om zijn eigen, bloemrijke stijl die op vrijwel elk nummer is terug te horen. Net als veel andere topgitaristen kiest hij echter zangers die zijn muziek niet naar een hoger niveau tillen. Johnny Lang, Malford Millligan en Steve Miller zingen geen van allen slecht, maar een zwarte zangeres met een dijk van een stem zou veel meer waarde toevoegen dan de kerels die nu achter de microfoon stonden. Hoewel het niveau van het album elf nummers lang vrij constant is, zakt het aan het eind flink in. A Change Has To Come To Me is futloos en slap Hendrix aftreksel en afsluiter Your Book is ronduit slaapverwekkend.

Johnson is een begenadigd gitarist die technisch alle stijlen aan kan, maar ook een man die meer componeert met het hoofd dan met het hart. Up Close – Another Look zal vermoedelijk dan ook weinig mensen buiten zijn reeds bestaande fanschare bereiken.

Tracklisting Up Close – Another Look

 1. Awaken
 2. Fatdaddy
 3. Brilliant room
 4. Texas
 5. Gem
 6. Austin
 7. Soul surprise
 8. On the way
 9. Arithmetic
 10. The sea and the mountain
 11. Vortexan
 12. A change has come to me
 13. Your book