Eldar – Virtue
Door op 11 november 2009

Album_title: Virtue
Genre: jazz
Release_date: 08/24/2009
Label: Sony Masterworks
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2575203
Virtue
4.5
4.5

Eigenlijk is het ongelooflijk dat de jonge pianist Eldar wereldwijd nog niet de enorme jazz ster is die hij op basis van zijn drie, via Sony verschenen albums, wel zou moeten zijn. De klasse druipt namelijk van de albums af en zijn progressie is op elke album zeer duidelijk hoorbaar. Zeer terecht ontving hij voor zijn erg fraaie vorige album Re-Imagination een Grammy nominatie, wat hem in Amerika in ieder geval een stuk bekender maakte. Hij kwam na de nominatie op nog betere podia te spelen en werd voor vooraanstaande workshops uitgenodigd.

Opvallend genoeg maakte hij die drie albums (en twee in eigen beheer daarvoor) in zijn tienertijd. Na een pauze van drie jaren, waarin hij zichzelf de grote klassieke Russische meesters eigen maakte, is hij nu terug met Virtue. Waar de electronica op Re-Imagination nog een grote rol vervulde, is Virtue een echt jazzalbum in trio bezetting geworden. Een virtuoos album. De nu pas 22jarige pianist heeft een elftal composities geschreven en vastgelegd die zijn talent op indrukwekkende manier weergeven. De ‘rust’ periode heeft duidelijk zijn werk gedaan en Virtue markeert derhalve de allergrootste stap voorwaarts die gezet kon worden. Dat wordt gelijk duidelijk bij album opener Exposition, een razend knappe, in dikke breaks, opgebouwde track waarin alle kwaliteiten van Eldar optimaal hoorbaar zijn.

De extatische finale behoort tot het allerbeste wat jazz te bieden heeft. Gast Joshua Redman in bloedvorm trekt de track naar nog grotere hoogte. De grote kwaliteit van de openingscompositie wordt op de rest van het album niet meer losgelaten. Hypnotiserende tracks als The Exorcist en Blackjack worden feilloos afgewisseld met fraaie ballades in de vorm van het erg mooie Estate 6 en Lullaby Fantazia. Daarnaast zijn het juist broeierige composities als Long Passage en Insensitive die diepe indruk maken.

De gave pianopartijen die Eldar speelt hebben duidelijk een volledig eigen jazzkleur en daarnaast een klassieke inslag. Daarnaast geven zijn spannende synth partijen een extra dimensie aan zijn composities. Niet alleen Eldar maar zeker ook zijn begeleiders, de briljante bassist Armando Gola en drummer Ludwig Afonso, zijn in absolute bloedvorm op dit album. Onnavolgbaar plaatsen zij ritme, ruimte en melodie in de intelligente Eldar composities die daardoor nog rijker klinken. Virtue is zonder twijfel een van de beste (zo niet het beste) en meest spannende jazz albums die we dit jaar zullen horen.