Eldar – Live At The Blue Note
Door op 30 mei 2006

Artiest: Eldar Djangirov
Album_title: Live At The Blue Note
Genre: Jazz
Release_date: 05/30/2006
Label: Sony
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Live At The Blue Note Eldar Djangirov
4.5
4.5

De Russisch/Amerikaanse jazz pianist Eldar Djangirov is nog geen 20 jaar maar heeft al een imposante carrière achter de rug. Live At The Blue Note is een wonderlijk volwassen album.

Met twee albums op het kleine D&D records in de winkels en optredens, met zijn trio, door alle staten van Amerika scoorde hij een groot contract bij het grote Sony classics. Daar imponeerde hij gelijk op 17 jarige leeftijd met een gelijknamig debuutalbum, waar dan ook maar gelijk jazzhelden John Patitucci en Michael Brecker op mee speelden. Vooral door zijn jonge leeftijd was er eerst nogal schuchter vanuit de jazzhoek gereageerd op de fuzz rond Eldar maar elke jazzliefhebber en muzikant ging al snel overstag bij het zien van zijn live kwaliteiten. Zijn pianospel, een ideale mix tussen Art Tatum, Duke Ellington en Bill Evans, is er dan ook een van uitzonderlijke klasse.

Dat momenteel iedere grootheid in zijn omgeving wil bivakkeren is ook weer te horen op het live album Live At The Blue Note, wat na een jaar vertraging gelukkig toch in Nederland een eerlijke release krijgt. Trompettisten Chris Botti en Roy Hargrove moeten hun uiterste best doen om Eldar de baas proberen te blijven. Maar alles draait natuurlijk om Eldar zelf die zijn meesterlijke gave optimaal ten toon kan spreiden. Of het nu een standard als Cole Porter’s What Is This Thing Called Love is, die hij en zijn trio een volledig eigen draai geven, of een geweldige compositie uit de eigen koker, zoals bijvoorbeeld Chronicle.

De al eerder gemelde samenwerking met Botti en Hargrove pakt daarnaast ook uitstekend uit. Vooral Hargrove is geweldig op dreef als hij met Eldar in duel gaat in een prima interpretatie van Thelonious Monk’s Straight No Chaser. Maar let in deze ook vooral op dat knallende pianospel van Eldar die met zijn linkerhand, bijna nog meer als de drummer, het stuwende ritme aangeeft. Ook de geweldige trio benadering van het overbekende Besame Mucho krijgt een glansrijke vertolking. Fascinerend hoe Eldar die song volledig naar zich toetrekt met pianopartijen waarin hij de hele zanglijn lijkt te verwerken.

Live At The Blue Note is een ongelooflijk album vooral als je er bij nadenkt dat Eldar bij de opnamen nog geen 18 jaar oud was.

Tracklisting Live At The Blue Note:

  1. What Is This Thing Called Love
  2. Someday
  3. You Don’t Know What Love Is (feat. Chris Botti)
  4. Daily Living
  5. Dat Dere
  6. Besame Mucho
  7. Straight, No Chaser (feat. Roy Hargrove)
  8. Sincerely
  9. Chronicle
  10. Take The A Train