Eindhoven maakt zich op voor de derde editie ‘So What’s Next?’
Door op 06 november 2015

Voor de derde maal beleeft Eindhoven op zaterdag 7 november het festival ‘So What’s Next?. Met zes podia in Muziekgebouw Eindhoven en in samenwerking met Mojo Concerts is dit een mini North Sea Jazz, in het zuiden van het land. Het festival richt zich op nieuwe, succesvolle, jonge jazzartiesten, die de grenzen opzoeken tussen jazz en andere muzikale stromingen. So What’s Next? presenteert jaarlijks zo’n 20 verschillende acts. Net zoals bij de voorgaande editie in 2014, doet WiM dit jaar verslag.

Joshua-Redman-1De line-up laat een mooie keur van artiesten zien, van bekende en minder bekende acts. De opening is voor de heren van Gallowstreet. Gallowstreet zette al vele festivals naar hun hand met hun ongenaakbare live reputatie en doen dat nu in de foyer van het Muziekgebouw. Een topper is Joshua Redman die met zijn formatie James Farm naar Eindhoven komt. We kennen de band o.a. van het album City Folk, dat vorig jaar verscheen en veel indruk maakte. Nog zo’n topper is Christian Scott, met zijn ‘fluisterende’ manier van  trompet bespelen een grootheid, tegelijk schuwt hij niet grenzen op te zoeken. Over zijn laatste album Stretch Music valt veel te vertellen en de recensies zijn wisselend. We gaan het horen hoe dit live uitpakt.

Vorige week zagen we de Belgische talenten uit het LABtrio van Aubergine Artist Management in Maastricht, in Eindhoven zijn het de collega’s van de formatie Dans Dans, uit de zelfde  stal, die opwachting maken. Zie ook ons eerder verslag van hun optreden in Grenswerk in Venlo.
De samenwerking tussen het avontuurlijke Nederlandse strijkkwartet Zapp4 en de Noorse klanktovenaar en elektronica specialist Jan Bang verkent de grenzen van het ambient jazz genre. Het viertal strijkers, dat zichzelf eerder als een band dan jazzkwartet omschrijft, leent zich uitstekend voor de complexe muziek van de Noor, die alweer een tijdje terug veel lof ontving voor zijn album Narratieve From The Subtropics.

dawn of midiEén van de hoogtepunten van North Sea Jazz was het trio Dawn of Midi uit Brooklyn. Ook van de partij tijdens het festival in Eindhoven. Dit drietal dat roots heeft in India, Marokko en Pakistan maakt prachtige akoestische jazz. Piano, drums en bas stuwen elkaar tot een hoger niveau, waarin de compositie altijd centraal staat. Het minimalisme krijgt een nieuwe definitie door de muziek van Dawn of Midi, de kracht van het weglaten tot ware kunst verheven. En So What’s Next? wordt dit jaar afgesloten door publiekstrekker Jett Rebel.

Voor de snelle beslissers: er zijn nog kaarten te koop.