Eenvoud en elegantie met Ruud Breuls & Rembrandt Frerichs
Door op 13 december 2015

Heerlen Jazzt met meer dan 40 concerten, waaronder het festival JazzOut, is op 11 december afgesloten met een intiem optreden van het Rembrandt Frerichs Trio met gasttrompettist Ruud Breuls. Het concert wordt in samenwerking met SLIM Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek georganiseerd in de concert reeks Limburgse Helden. SLIM heeft als doel de culturele infrastructuur voor geïmproviseerde muziek in Limburg toegankelijk te maken, te versterken en te verbeteren. Eén zo’n Limburgse jazz held is Ruud Breuls (1962). Een veel gevraagd sessiemuzikant en jaren lang was hij solo-trompettist bij het Metropole Orkest. Sinds enige tijd maakt hij deel uit van de WDR Big Band in Köln.

Pianist Rembrandt Frerichs (1977) timmert al even aan de weg. Op 22 jarige leeftijd debuteerde hij op North Sea Jazz, maakte naam met diverse projecten en albums, waaronder Continental in 2012 en A Long Story Short in 2014 met zijn trio, dat verder bestaat uit Tony Overwater (bas) en Vinsent Planjer (drums). Frerichs is docent aan het Conservatorium van Utrecht.

Op de setlist, die even van Breuls geleend wordt, staat ‘Trio Stukje’ als openingsnummer. Het is het nummer Hedashr, afkomstig van A Long Story Short. Het stuk opent met een wat dromerige sfeer, waarin de spanning langzaam wordt opgebouwd. Planjer gebruikt een klein arsenaal aan percussie instrumenten met belletjes, dat goed past bij de romantisch getinte compositie van de hand van Frerichs. Breuls verschijnt ten tonele met Carrousel van het album Continental. Een nummer met een speels thema en soms wat clowneske trekjes. Het motief draait rond, zoals de titel al deed vermoeden. Breuls zijn spel is haarzuiver, elegant, gevoelig, maar niet dominant. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.

Met de ballad Is Fahan kunnen we weer wat wegdromen. Er wordt geappelleerd aan een jazzcafé, met borrelnootjes erbij, weg deinend over de golven van mooie klanken in een verbeeldende rokerige sfeer. It Could Happen is uptime, swingend, groovy met heerlijk fris solowerk van Breuls. Het nummer December, ook van de laatste CD, past mooi bij de datum, maar ook qua ambiance. Donker, gevoelig, grijs en een beetje melancholisch zijn de associaties bij een mystiek begin waarin langzaam licht verschijnt als de spanning wordt opgevoerd. Een prachtige gevoelige compositie waarin Breuls met eenvoud aansluit. Er volgen nog twee duo’s, één met trompet en bas. Een prachtige combinatie, waarin ook Overwater zich als meester toont. En het nummer Stella, met Breuls en Frerichs is ook zeer fraai. Het concert wordt besloten met het krachtige São Paulo, dat afkomstig is van het album Self Portait (2009).

Het is een mooi gevoelig concert. Het Rembrandt Frerichs Trio met Ruud Breuls overtuigen met vakmanschap, maar ook met een ingetogen spel, waarin het contact met het publiek en niet het eigen kunnen op de voorgrond staat. Jammer dat maar weinig publiek hier van getuige was.

Setlist
1.  Hedashr
2.  Caroussel
3.  Is Fahan
4.  It Could Happen
5.  December
6.  Sandu
7.  No More Blues
8.  Stella
9.  São Paulo