Don Kapot – Don Kapot
Door op 08 juli 2018

Band: Don Kapot
Album_title: Don Kapot
Genre: Jazz
Release_date: 05/27/2018
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Don Kapot Don Kapot
4
4

Het gaat goed met de Belgische muziekscene, deel zoveel. Enter: Don Kapot, een trio dat alles naast zich neerlegt en met een bevlogen intensiteit aan de slag gaat. Wat een broeierige energie, wat een rockvibe.

Ja hoor, de herrie die de jazzvikingen van The Thing maken zit best dicht in de buurt. Maar toch is er genoeg eigenheid te horen. Dit trio met de Griekse gitarist/bassist Giotis Damaniadis, drummer Jakob Warmenbol (o.a. Robbing Millions) en baritonsaxofonist Viktor Perdieus is een leuke, maar bovenal speelse bezetting. Op hun debuut hoor je hoe de groep er in een kort halfuurtje zes composities doorvlamt. Kort, maar to the point dus.

Referenties? The Thing dus, in sound maar ook qua energie. Daarnaast duikt ook een stevig shot Morphine op, vooral door de manier waarop Don Kapot met minimale middelen een maximaal effect genereert. Opener GBGHB zet wat dat betreft meteen de tering naar de helse nering en zet sterk in op een best sexy jazzsound die naar mate de compositie ontwikkelt steeds verder naar free jazz neigt. Direct hoor je hoe gepassioneerd deze bende musiceert. Wat een overgave. Dat merk je ook als luisteraar. Zo is er vrijwel instinctmatig de sensatie van verbluffing en verdwazing.

Op dat elan gaat het ook verder, met melodieën die niet altijd even rechtlijnig zijn en soms oriëntaals aandoen. Hun energie gaat echt alle richtingen uit, soms tegelijkertijd. Waardoor je als luisteraar de indruk hebt dat Don Kapot je eerst KO slaat, alvorens je met zoete jazzdromen te overladen. Ook verderop zal duidelijk worden dat dit een groep is om verder in de gaten te houden. Neem I Do Babies maar, waarin het thema geïntroduceerd wordt via een reeks kwieke drumroffels en al te zwierige baslijnen. Daaraan merk je : dit is een groep die met haar creativiteit en vrij experiment het best tot haar recht komt in rokerige jazzclubs. Neem het springerige, geëxalteerde Duur Duur dat vast afkomstig is van de talloze freejams die ze speelden en opnamen of het eerder met de gasrem op gespeelde The Universe Does Not Exist.

Een zowaar feestelijke debuutep dus die het best gespeeld wordt in de bars en kroegen. Zeker in de avondlijke uurtjes. Laaf je aan Don Kapot, dolle pret gegarandeerd met tracks als Baboleiro en het afsluitende Jimakos dat duidelijk maakt dat dit trio garant staat voor een fikse dosis opwinding.

Tracklisting Don Kapot:

  1. CBGHB
  2. I Do Babies
  3. Duur Duur
  4. The Universe Does Not Exist
  5. Baboleiro
  6. Jimakos

Written in Music Nieuwsbrief