dOeK in full swing
Door op 01 mei 2014

dOeK, afkorting van “de oefening de kunst”, is een kollektief van Amsterdamse improviserende musici. Tot het kollektief horen o.a. oudgedienden als trombonist Wolter Wierbos, bassist Wilbert de Joode, cornetist Eric Boeren en de rietblazers Michael Moore en Tobias Delius alsmede musici van de jonge garde als gitarist Jasper Stadhouders, saxofonist John Dikeman, pianist Oscar Jan Hoogland en slagwerker Onno Govaert. Het jaarlijkse festival van dit kollektief met uitgenodigde gasten van elders vindt eind april/begin mei plaats (voor het festival van vorig jaar zie Written In Music) en is op dit moment al in full swing. Het
concert-programma vindt verspreid over de hele stad plaats.

Vrijdag, 2 mei in Splendor twee groepen

Het New Yorkse duo van pianiste Sylvie Courvoisier en violist Mark Feldman samen met de Amsterdamse rietblazer Michael Moore. Courvoisier en Feldman zijn uitvoerig op de concertzender gedocumenteerd en zijn aldaar online te beluisteren (zie onder RADIO).

en

het kwartet van rietblazer Frank Gratkowski met de Amsterdamse trombonist Wolter Wierbosch, bassist Dieter Manderscheid en slagwerker Gerry Hemingway (besproken in Written In Music).

Zaterdag middag is er in zaal 100 een kinderprogramma (9-13 jaar) met Isabelle Vigier beeld; Makiko Ito dans; Anne La Berge/ Jochem van Tol muziek en performance

en

spelen musici in duo’s en vinden er gesprekken plaats over muziek creëren en uitvoeren. Eric Boeren Meets … Duo’s en interviews met festival musici Sylvie Courvoisier, Hamid Drake en Dieter Manderscheid.

Zaterdag avond in het Bimhuis drie bijzondere trio’s met drie sterke gitaristen, één daarvan Thurston Moore van Sonic Youth, Andy Moor van The Ex en Jasper Stadhouders van de jongste Amsterdamse generatie, twee bijzondere slagwerkers, Onno Govaert uit Amsterdam en Hamid Drake uit Chicago, twee uitzonderlijke bassisten, William Parker uit New York en Wilbert de Joode uit Amsterdam, één saxofonist, de Amsterdamse John Dikeman en last but not least spoken poetical word artiste Anne James Chaton.

De zondag voert met verschillende combinaties onder vijftien musici langs drie podia in Amsterdam-Noord, t.w. Oorspong bij het Shell-gebouw, De Ruimte en De Roze Tanker. De afsluiting vindt tenslotte weer plaats in zaal 100 met een Duke Ellington programma uitgevoerd door een tienkoppig Amsterdams ensemble.

RADIO ON DEMAND

Sylvie Courvoisier – Lightning & Thunder

Courvoisier/Feldman

Mark Feldman – Stringed Curves Into Staccato

Mark Feldman: S. Courvoisier, Satoko Fujii

Sylvie Courvoisier/Ellery Eskelin + Baggiani/Celano Group

Foto ©FoBo_Henning Bolte