Django Bates & Frankfurt Radio Big Band – Saluting Sgt. Pepper
Door op 05 juli 2017

Artiest: Django Bates
Album_title: Saluting Sgt. Pepper
Genre: Jazz
Release_date: 07/07/2017
Label: Edition Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3693864
Saluting Sgt. Pepper Django Bates
3
3

Met Saluting Sgt Pepper brengt keyboardspeler en vocalist Django Bates in samenwerking met de Eggs Laid By Tigers en Frankfurt Radio Big Band een integrale herwerking van het klassieke Beatles-album.

The Beatles, dat blijft vanzelfsprekend dé basis van de popmuziek. Nu het originele album volop in de aandacht staat door een heruitgave naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan, leek het misschien geen slechte zet om het landmark album ook te vieren met muziek.

Wie vermoedt dat Bates nogal vrijelijk met het klassieke materiaal omgaat, die heeft het mis. Want ondanks het wat lastige concept, is Saluting Sgt. Pepper best een onderhoudend en amusant album geworden. De songs blijven erg in hun getrouw Beatles jasje zitten. Echt opvallende of drastische herwerkingen zijn er niet. Evenmin werd er getracht om aan de tracklist te gaan sleutelen of vrijelijk te gaan freewheelen met het concept.

Bates wordt op het album vergezeld door het Deense trio Eggs Laid By Tigers, bestaande uit drummer Peter Bruun, bassist Jonas Westergaard Krauter en vocalist Martin Dahl. Opmerkelijk is de enorme inbreng van special guest en multi-instrumentalist Stuart Hall die op dit Saluting Sgt. Pepper een pleiade aan stringed instruments (gitaar, lapsteel, viool) bespeelt.

Het album kan best beschouwd worden als een extraatje, een neerslag van het project waarmee Bates & Frankfurt Big Band op internationale tournee gaan. Bedoeling is onder meer om in het het najaar van 2017 in verschillende landen, bij wijze van plan – Europese samenwerking, het project live tot leven te brengen.

Zoals Bates ook in de liner notes van het album aangeeft, kan de impact en invloed van het album niet onderschat worden. Ooit waren The Beatles ‘duivelsmuziek’, langharig tuig dat met hun rebelse pop een onuitwisbare stempel op de maatschappij drukte. En nu, vele jaren later, zijn The Beatles een van de fundamenten van de gezamenlijke cultuurindustrie.

Bates geeft een eigen, frisse toets aan het geheel dat netjes in een drie kwartier aftikt. Saluting Sgt. Pepper maakt zijn naam waar en is een best goed in het oor liggende tribute aan The Beatles. Dat levert geen uitzonderlijk album op, maar wel een aangename herinterpretatie.

Tracklisting Saluting Sgt. Pepper:

 1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
 2. With A Little Help From My Friends
 3. Lucy In The Sky With Diamonds
 4. Getting Better
 5. Fixing A Hole
 6. She’s Leaving Home
 7. Being For The Benefit Of Mr. Kite!
 8. Within You Without You
 9. When I’m Sixty Four
 10. Lovely Rita
 11. Good Morning Good Morning
 12. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (reprise)
 13. A Day In The Life