Dirty Loops – Loopified
Door op 19 juni 2014

Band: Dirty Loops
Album_title: Loopified
Genre: pop, Jazz, fusion
Release_date: 05/15/2014
Label: Verve
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3286971
Loopified Dirty Loops
3.5
3.5

Dirty Loops is een trio uit Stockholm: drie jonge mannen, Jonah Nilsson (zang en toetsen), Henrik Linder (basgitaar) en Aaron Mellergårdh (drums). Zijn maken een kruising tussen hedendaagse, goed geproduceerde popmuziek en virtuoze fusion/jazz.

Loopified is hun eerste album en bevat vier covers van populaire top-40 hitjes van o.a. Britney Spears en Justin Bieber, maar biedt ook ruimte aan eigen werk. Deze eigen composities zijn heel eigen en sluiten tegelijkertijd goed aan op de bewerkte covers.

Dirty Loops neemt aanstekelijke popliedjes en frist ze op geheel eigen wijze op, voegt er een ongelofelijke dosis virtuositeit aan toe, wat dance beats, krachtige keyboardpartijen, Stevie Wonder-esque zanglijnen, en creëert zo een vernieuwend mengsel van pop, funk, jazz en fusion. De basis van de tracks wordt gevormd door groovy, strakke drums en bizarre, vingervlugge baslijnen.

Zanger/toetsenist Jonah Nilsson: “We zijn inmiddels al in allerlei hokjes gestopt, maar zelf denken we dat onze muziek het meest overeenkomt met fusion pop; een mix van alles waar wij naar luisterden in onze jeugd en ook daarna. Dirty Loops maakt een combinatie van klassieke muziek, jazz en pop. We gebruiken verschillende stijlen, proberen die opnieuw uit te vinden en goed gearrangeerde popmuziek te maken. Voor ons betekent ‘loopify’ dat we een popliedje nemen en dat nummer zorgvuldig door onze Dirty Loops-machine heen halen. Het nummer wordt als het ware ge-’loopified’.

Loopified is een sterk debuutalbum en stijgt in vele opzichten ver uit boven de geijkte radio-formats die tegenwoordig meer regel zijn dan uitzondering. Natuurlijk is er in de gelikte productie veel aan gedaan om alles zo perfect mogelijk te laten klinken en je zou kunnen opperen dat door rijkelijk gebruik van studiofoefjes het geheel enigszins overgeproduceerd overkomt. Dit neemt niet weg dat Dirty Loops qua speeltechniek en talent ver uitstijgt boven de gemiddelde radioartiest. Bovendien weten de drie jonge muzikanten hun ingewikkelde composities en virtuositeit ook live waar te maken (zie het Written In Music-artikel Dirty Loops maakt het waar).

Dirty Loops maakt muziek die perfect bij het tijdsbeeld past. Toch is het de vraag of zij, al dan niet via de radio of Youtube, uiteindelijk echt het grote publiek zullen bereiken.

Tracklisting Loopified:

 1. Hit Me
 2. Sexy Girls
 3. Sayonara Love
 4. Wake Me Up
 5. Die For You
 6. It Hurts
 7. Lost In You
 8. Take On The World
 9. Accidentally In Love
 10. The Way She Walks
 11. Crash And Burn Delight
 12. Roller Coaster