Diana Krall – Quiet Nights
Door op 31 maart 2009

Artiest: Diana Krall
Album_title: Quiet Nights
Genre: Jazz
Release_date: 03/31/2009
Label: Verve
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2612005
Quiet Nights Diana Krall
4
4

Het zat er al jaren aan te komen dat de Canadese jazz superster Diana Krall een bossa nova album zou gaan maken. Haar grote liefde voor bossa nova held Joao Gilberto, de man die naast de songs van Antonio Carlos Jobim en tekstschrijver Vinicius DeMoraes, bossa nova met zijn gitaarspel en stem een eigen gezicht gaf, is alom bekend.

De bossa nova aantrekkingskracht was reeds eerder op diverse songs in haar oeuvre, vooral op The Look Of Love uit 2001, te horen maar met Quiet Nights heeft ze nu een heel album gemaakt met door bossa nova ritmes begeleide songs. En of dat nu klassieke Jobim/DeMoraes composities zijn of American Standards, ze krijgen allen een even waardevolle bossa nova behandeling. Met producer Tommy Lipuma, de man waarmee Krall al sinds 1994 werkt, werden er 25 songs uitgekozen om op te nemen.

Lipuma ging vervolgens naar arrangeur Claus Ogerman, de man die in de jaren 70 de naar Amerika vertrokken Braziliaanse bossa nova helden Jobim, Joao en Astrud Gilberto hielp met geweldige strijkersarrangementen voor hun albums. Hij was in 2000 bij een introductie met Krall halsoverkop verliefd op haar muziek geworden en hielp mee aan het miljoenen verkopende The Look Of Love album.

Ook deze keer raakte hij, mede door de bossa nova invalshoek, begeesterd. Lipuma en Ogerman, die de laatste jaren, op uitzondering voor Krall, eigenlijk helemaal geen arrangementen dan puur voor zijn eigen muziek maakt, kozen 15 songs uit waarvan er nu 10 op het nieuwe Krall te vinden zijn. Dat Ogerman nog steeds een gouden hand heeft in strijkers arrangeren is op Quiet Nights subliem te horen. De songs klinken warmbloedig en stijlvol.

Dat Krall’s stem over de jaren alleen maar mooier wordt werd de laatste albums al duidelijk maar zo warm als ze nu klinkt is echt opzienbarend. Daarnaast zijn de songs heel goed gekozen. Verrassend hoe zwoel Burt Bacherach’s Walk On By of hoe intrigerend I Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry met een bossa nova ondergrond klinken. Daarnaast krijgen de Jobim songs Quiet Nights (Corcovado) en een verrassende The Boy From Ipanema (het wereldberoemde Garote de Ipanema maar dan vanuit een vrouwelijk perspectief bekeken) een eigen ge-update versie mee.

Opvallend ook hoe Krall Este Seu Olhar van Jobim gewoon maar even in het Braziliaans Portugees zingt. De overtuiging van Quiet Nights zit in de algehele sound en kleur. De warmte waarmee het album gemaakt is, is optimaal voelbaar en maakt Quiet Nights een ware parel in het oeuvre van Krall.

Tracklisting Quiet Nights:

 1. Where Or When
 2. Too Marvelous For Words
 3. I’ve Grown Accustomed To Your Face
 4. The Boy From Ipenama
 5. Wlak On By
 6. You’re My Thrill
 7. Este Seu Olhar
 8. So Nice
 9. Quiet Nights
 10. Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry
 11. How Can You Mend A Broken Heart
 12. Every Time We Say Goodbye