Derde Worp North Sea Jazz Legendary Concerts
Door op 12 november 2013

Album_title: North Sea Jazz Legendary Concerts
Genre: Jazz

Het North Sea Jazz Festival staat wereldwijd bekend om haar vele muzikale genres, variërend van traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en electronic jazz. Maar ook blues, gospel, funk, soul, r&b, hiphop, world beat en latin komen in het tweede weekend van juli aan bod.

Vanaf de oprichting in 1976 door Paul Acket, zijn gedeeltes van het festival regelmatig door radio en televisie uitgezonden. Eerst door de AVRO en vanaf 1989 door de NOS, wat later NTR geworden is. Helaas zijn niet alle opnamen bewaard gebleven maar genoeg om nog jarenlang te genieten van legendarische concerten uit 37 jaar North Sea Jazz.

De derde worp bestaat uit: Buddy Rich Big Band + Ella Fitzgerald

Buddy Rich

Buddy Rich Big Band – North Sea Jazz Legendary Concerts
Buddy Rich heeft gedurende zijn carrière vele groepen geleid maar hij noemde zijn big band van 1976-1978, die op deze CD/DVD te vinden is, de beste band die hij ooit heeft gehad. Hij noemde deze band zelfs zijn “Killer Force”. Rich was berucht vanwege zijn vele personele bezettingen, het voortdurend komen en gaan van nieuwe muzikanten maar de line up van deze big band was gedurende twee jaar zeer constant.

Hij was, zonder twijfel, de beste drummer ter wereld vanwege zijn techniek, energie en snelheid. De muziek op deze CD/DVD laat horen en zien hoe uniek hij als performer en bandleider was, in het bijzonder met zijn favoriete big band.

1978 PWA Zaal, The Hague, The Netherlands
Line up: Buddy Rich (Drums), Tom Warrington (Bass Guitar), Bob Kaye (Piano), John Marshall, Mike McGovern, Mark Ohlsen, Chuck Schmidt (Trumpets), Dale Kirkland, Glenn Franke, George Moran (Trombones), Steve Marcus, Gary Pribeck, Chuck Wilson, Andy Fusco, Greg Smith (Saxes)

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald – North Sea Jazz Legendary Concerts
Ella Fitzgerald was één van de meest populaire Amerikaanse jazz zangeressen. Gedurende haar carrière won ze 13 Grammy Awards en verkocht ze meer dan 40 miljoen albums. Haar stem was flexibel en had een bereik van vier octaven, ze was een meester in het imiteren van vele instrumenten en heeft scat singing tot een ware kunst verheven.

Ze heeft samengewerkt met alle jazz grootheden zoals: Duke Ellington, Count Basie, Nat King Cole, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie en Benny Goodman. Op 15 juni, 1996 overlijdt Ella Fitzgerald aan de gevolgen van diabetes. De wereld verliest die dag één van de meest geliefde muzikanten ooit.

1979 PWA Zaal, The Hague, The Netherlands
Line up: Paul Smith (Piano), Keter Betts (Double Bass), Mickey Roker (Drums)