Delmontis – Straightforward Fascination
Door op 12 november 2011

Band: Delmontis
Album_title: Straightforward Fascination
Genre: Pop, Jazz, Dance
Release_date: 10/01/2011
Label: Painted Dog Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2999615
Straightforward Fascination Delmontis
3.5
3.5

In Nederland zijn veel bands in de weer met blazers, grote formaties van muzikanten en het experimenteren met allerlei op funky jazz gebaseerde dansmuziek. Veelal leidt dit tot behoorlijk toegankelijke en lekker in het gehoor liggende muziek met een typisch, hoekige Nederlandse inslag. Zo ook Delmontis: geformeerd rondom toetsenist Frank Montis en saxofonist Rolf Delfos, die elkaar kennen van de Jazz Invaders. En nu dus in de weer als Delmontis met opnieuw zonnige, prettig zittende jazzdance in de stijl van de Brand New Heavies en Jamiroquai om maar eens twee dwarsstraten te noemen.

Dat betekent dus muziek die niet ingewikkeld klinkt en hoogdraverij ontbeert. Dat leidt gelukkig niet tot stuurloze niets-aan-de-hand-toetermuziek, maar roept een sfeertje op van modieuze iPad-types, die al nippend aan hun prosecco elkaar bekletsen met datgene wat in alle geuren en kleuren al op Facebook is neergepend. Een doelgroep die op elkaars muziekkeuze vaak reageert door te zeggen Ja, heb ik net gedownload of Net aangeschaft bij iTunes. Iedereen kent wel minstens een paar van die types.

En terwijl al die lui met elkaar zitten te keuvelen dendert Straightforward Fascination voort. De composities klinken zonder uitzondering behoorlijk krachtig en wordt er met veel enthousiasme gemusiceerd. Delmontis is een band die, zonder daar lang bij stil te staan, geprogrammeerd zou kunnen worden op bijvoorbeeld het North Sea Jazz Festival en de aanwezigen een swingende avond kan bezorgen. En dat geld ook voor de muziek die op Straightforward Fascination is te vinden: fruitig klinkende en goed passende acidpopjazz, die weliswaar nergens écht de bocht uitvliegt, maar daarentegen behoorlijk dynamisch klinkt en veel mensen zou moeten kunnen aanspreken. Een prima album bij de de nog steeds overdadige oktoberzonnestralen.

Tracklist Straightforward Fascination:

 1. Live My Life
 2. Make It Right
 3. Truth
 4. Straightforward Fascination
 5. Fading
 6. Right From Wrong
 7. Façade
 8. Life Is Short
 9. We’ll Meet Again
 10. Crystal Tear
 11. Illusions
 12. Wasted Time
 13. Sunny
 14. Zumbadian
 15. Better Than Best

Written in Music Nieuwsbrief