De geweldige Jimmy ‘Little’ Scott is niet meer
Door op 13 juni 2014

Artiest: Jimmy Scott
Genre: Jazz

Jazz-zanger Jimmy Scott is op zijn 88ste overleden. Scott leed aan het syndroom van Kallman, een zeldzame erfelijke ziekte die ervoor zorgde dat hij nooit in de puberteit raakte. De ziekte zorgde ervoor dat ‘Little’ Jimmy Scott’s groei ophield toen hij amper 1,53 meter mat. Op zijn 37ste groeide hij plots nog 24 centimeter. Zijn ongewone hoge stem, een contralto, was ook het gevolg van zijn aandoening.

Scott begon als kind in het kerkkoor te zingen met zijn moeder, maar werd op zijn dertiende wees toen zijn moeder werd overreden door een dronken chauffeur. De carrière van Scott kende ups en downs, van foute platendeals en foute magers/zakenbegeleiders doorklieft en tegen het eind van de jaren zestig werkte hij in zijn thuisstad Cleveland als liftjongen. In de jaren ‘90 kende hij een heropleving door de inspanningen van Lou Reed en David Lynch, nadat Scott was opgedoken op de begrafenis van Doc Pomus. Scott zingt Sycamore Trees in de laatste aflevering van Twin Peaks.

Hij zong enkele jaren geleden nog als special guest tijdens het concert van Antony and The Johnsons in Carnegie Hall in New York. “Jimmy Scott kent zijn gelijke niet, hij is de geestelijke broer van Billie Holiday, hij zingt als een snikkende diamant. Zijn gevoel voor timing is mystiek”, oordeelde Antony.