Daymé Arocena ‘the new voice of Cuba’ verovert Parijs
Door op 20 april 2015

Artiest: Daymé Arocena
Gig_title: Daymé Arocena ‘the new voice of Cuba’ verovert Parijs
Genre: Jazz
Label: Brownswood Recordings
Loc_venue: Duc de Lombards
Loc_city: Parijs
Loc_country: Frankrijk

Afgelopen donderdag, 16 april, gaf de jonge Cubaanse zangeres Daymé Arocena met twee concerten aan de muzikale toekomst van Cuba te zijn.

Het was jazzclub Duc de Lombards in hartje Parijs, die afgelopen donderdag de Europese primeur had met twee uitverkochte concerten. De nog maar 23-jarige Arocena wist met haar Londense band volledig te overtuigen met een setlist die bestond uit de songs van haar net verschenen EP The Havana Culture Sessions en die van haar, voor de zomer te verwachten debuutalbum Nueva Era.

Arocena bewees met de twee concerten ook live over een geweldige stem te beschikken en met haar enthousiaste podiumpersoonlijkheid pakte ze het publiek volledig in. Het waren pas de eerste concerten met haar Britse band en natuurlijk was alles nog niet in volledige balans. Maar zoals Arocena straalde maakte dat allemaal niets uit. Haar geweldige stem redde menig muzikaal misverstand en ook de prima muzikanten dreven op enthousiasme. De ideale mix van jazz en authentieke en nieuwe Cubaanse stijlen lieten een echt nieuw Cubaans geluid horen.

De manier van haar stem gebruiken – naast prachtig zingen maakt ze ook met diverse keelklanken een extra arsenaal aan geluiden – en het feit dat ze zowel in het Spaans als Engels zingt (Jazz in het Spaans klinkt zo lekker met die stem van Arocena) in combinatie met het sterke songmateriaal weet ze een echt fris, nieuw geluid te creëren. Met prachtige eigen songs als Sin Empezar, Madres en Don’t Unplug maakt ze grote indruk maar haar bizarre, door de Cubaanse blender gehaalde, versie van Cry Me A River is al net zo indrukwekkend.

Arocena werd afgelopen jaar door het door Gilles Peterson opgerichte Brownswood Recordings getekend en in nauwe samenwerking met de culturele afdeling van Havana Cultura werd haar eerste 4-track ep in een paar dagen in Londen opgenomen. Een volledig album werd daarna op dezelfde manier opgenomen.