Dalindeo – Soundtrack For The Sound Eye
Door op 04 april 2010

Band: Dalindeo
Album_title: Soundtrack For The Sound Eye
Genre: Jazz
Release_date: 04/07/2010
Label: Rough Trade
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2763283
Soundtrack For The Sound Eye Dalindeo
3.5
3.5

Een van de grote jazz verrassingen van dit voorjaar komt van het Finse kwintet Dalindeo. Want wat een knalplaat is hun tweede album!

Dalindeo werd zo’n dikke 4 jaar geleden in Helsinki opgericht door gitarist/songschrijver/arrangeur Valtteri Pöyhönen. In Petri Puolitaival (sax & blaasinstrumenten), Jose Mäenpää (trompet), Pekka Lehti (bas), Jaska Lukkarinen (drums) en Rasmus Pailos (percussie) vond hij de perfecte muzikanten om mee te gaan spelen. Hun debuutalbum Open Scenes verscheen 3 jaar terug en bleek een kleine sensatie. De diversiteit en dynamiek van het 6tal bleek niet alleen op album maar zeker ook live een ware aanvulling op het jazzcircuit. Vanuit Finland ging langzaam aan heel Scandinavië om.

Met Soundtrack For The Sound Eye hebben ze een perfect vervolg op hun eerste album gemaakt. Ambitieus en nog diverser dan het debuut stuitert het nieuwe album echt alle kanten op. Van Latijns, naar Balkan en van groove naar episch, echt alles kom je op dit geweldige album tegen. Met arrangeurs als David Axelrod, Henry Mancini, Duke Ellington en zelfs Gil Evans als referenties is een waar droomalbum ontstaan.

Luister naar de openingstrack Lights Camera Action! en je voelt de vibe van het album gelijk tot je doordringen. Daarnaast hebben composities als Vintage Voyage of Take Cover! zo’n prettig knallende groove met blazers sfeer. Het Exotica sfeertje van Belleville-Pantin en het filmische Words Unspoken sluiten daar dan weer naadloos op aan. De in Berlijn woonachtige zangeres Bajka sluit met haar rokerige stem prima op de spaarzame gezongen songs aan. Met het wonderschone Kantava Voima (Second Movement) sluit het album briljant af.

Tracklisting Soundtrack For The Sound Eye:

 1. Lights, Camera, Action!
 2. Vintage Voyage
 3. Willpower
 4. Another Devil
 5. Belleville-Pantin
 6. Herrmann
 7. Words Unspoken
 8. New Creation
 9. Take Cover!
 10. Flow On
 11. Mr. J.L.
 12. Two Down, One To Go
 13. Kantava Voima (Second Movement)