Colin Vallon – Danse
Door op 17 februari 2017

Artiest: Colin Vallon
Album_title: Danse
Genre: Jazz
Release_date: 01/13/2017
Label: ECM
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3606831
Danse Colin Vallon
4
4

Het zou heel terecht zijn als Danse, het nieuwe album van de Zwitserse pianist Colin Vallon, nu eindelijk eens de grote Europese doorbraak zou zijn. Danse is een intens en erg fraai album dat maar weer eens heel duidelijk maakt hoe uitzonderlijk Vallon is.

Vallon maakt al jaren indruk binnen de Europese jazz. Natuurlijk binnen de band van Elina Duni maar zeker ook met zijn eigen trio’s waarvan de laatste drie albums op het grote ECM uitkwamen. Net als La Vent, zijn laatste trio-album, nam hij Danse op met bassist Patrice Moret en drummer Julian Sartorius. Een trio dat elkaar uitstekend aanvoelt maar ook het talent van Vallon volop de ruimte geeft.

Danse is niet eens zo’n grote stap van het erg mooie La Vent. De composities van Vallon zijn alleen nog maar mooier geworden. Sisyphe, gedragen door het spel van Vallon en bassist Moret is de exact juiste albumbinnenkomer met z’n lyrische toon. Het daarop volgende Tsunami, met heerlijk onvoorspelbaar drumwerk van Satorius en verrukkelijk spel van Vallon, is al net zo indringend. Prachtige opbouw ook. Met de wederom erg fraaie titeltrack wordt wel heel erg duidelijk dat Danse een voortreffelijke plaat is en dit trio veel meer aandacht verdient dan het tot nu gekregen heeft.

Het album heeft een ingetogen toon maar trekt in het middenstuk van het album met composities als L’onde en Oort ook dwars, zelfs lekker dissonant door. Het maakt een melodieuze prachtcompositie als Kid, die daarop volgt, er alleen maar mooier op. Het prachtig pianomotief wordt met lekker vrij bas- en drumwerk tot een fraaie climax opgevoerd. Absoluut hoogtepunt op het album. Reste, dat daarop volgt, is al net zo adembenemend mooi (en krijgt zelfs op het einde nog een prachtige reprise).

Danse is een erg interessant album omdat het eens te meer aangeeft dat Vallon een groot talent is en zijn trio van wereldse klasse is. Tevens typisch zo’n album dat een flinke duw nodig heeft om flink onder de aandacht gebracht te worden in het grote aanbod jazzalbums. Bij deze dus! Danse is veel te mooi om niet te gaan beluisteren.

Tracklisting Danse:

 1. Sisyphe
 2. Tsunami
 3. Smile
 4. Danse
 5. L’Onde
 6. Oort
 7. Kid
 8. Reste
 9. Tinguelry
 10. Morn
 11. Reste (var.)