Christian Scott – Yesterday You Said Tomorrow
Door op 31 januari 2010

Artiest: Christian Scott
Album_title: Yesterday You Said Tomorrow
Genre: Jazz
Release_date: 01/29/2010
Label: Concord
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2737460
Yesterday You Said Tomorrow Christian Scott
4.5
4.5

De jonge Christian Scott is binnen enkele jaren uitgegroeid tot de grote nieuwe trompetheld binnen de jazz. Zowel op album als live is hij een ware sensatie te noemen.

Werd zijn debuutalbum uit 2002, simpelweg Christian Scott geheten (en via het independent platenlabel Impromp2Records uitgebracht) nog tamelijk over het hoofd gezien, met zijn bij het grote Concord Records uitgebrachte opvolger Rewind This (2006) werd Scott volledig in de armen van pers en publiek gesloten. Er werd in de Amerikaanse pers zelfs gesproken van ‘de beste entree binnen de jazz van het decennium’. Dat de klasse daar was, was toen al zonneklaar maar dat de man zo snel verder zou groeien in spel en performance was toen nog niet te overzien. Zijn ode aan New Orleans en de gevolgen van de orkaan Katrina op het album Anthem, die een jaar na Rewind This verscheen was een briljante collectie composities met een volle emotie in Scott’s spel die voor veel doorgewinterde trompettisten nooit haalbaar zal zijn.

Deze groei wordt op het nieuwe album Yesterday You Said Tomorrow knap doorgezet. Opgenomen in de studio van de legendarische Rudy van Gelder in Englewood Cliffs, New Jersey, brengt Scott zijn spel naar nog grotere hoogten. Scott koos voor van Gelder omdat hij de indringende sound van de oude Blue Note album adoreert en het idee had dat van Gelder met de directe manier van opnemen ieder klankelement van zijn trompet, en ook de andere instrumenten, tot in de finesse zou kunnen vastleggen. Dat van Gelder daar, zelfs op 80jarige leeftijd, nog heer en meester in is mag bij het beluisteren van dit nieuwe Scott album als een voldongen feit worden aangenomen. De opgenomen composities klinken puur, vol vuur en emotie, en laten een band horen die perfect op elkaar ingespeeld is, die elkaar daarnaast muzikaal durft te verrassen.

Scott schreef opnieuw het leeuwendeel van de composities en laat de band de basis leggen voor zijn subtiele warme dan weer vurige spel. Dat hij op 26 jarige leeftijd al zoveel klasse en souplesse in zijn spel weet te leggen geeft aan dat we met Scott inderdaad met een heel grote nieuwe jazzster te maken hebben. Daarnaast weet hij in de Thom Yorke (Radiohead) compositie The Eraser (van Yorke’s soloalbum van dezelfde naam) uitgekiend de weg te bewandelen die ook de jonge fans naar hem toe zullen trekken.

Tracklisting Yesterday You Said Tomorrow:

  1. K.K.P.D.
  2. The Eraser
  3. After All
  4. Isadora
  5. Angola, LA & The 13th Amendment
  6. The Last Broken Heart (Prop 8)
  7. Jenacide (The Inevitable Rise and Fall Of The Bloodless Revolution)
  8. American’t
  9. An Unending Repentance
  10. The Roe Effect (Refrain In F# Minor)